ASSEMBLEA DE LA PATRONAL

Foment carrega contra el procés i la inestabilitat espanyola

Gay de Montellà adverteix que s'estan parant inversions i que hi ha empreses que se'n van de Catalunya

Puigdemont replica amb bones dades econòmiques catalanes i els contraposa a una "Espanya que no té projecte"

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

als empresaris no els agrada la inestabilitat política i ahir ho va expressar ben clar el president de la patronal Foment del Treball,  Joaquim Gay de Montellà, en una trobada amb els mitjans prèvia a l’assemblea general de l’organització. Gay de Montellà va lamentar la «falta de lideratge, de capacitat i de responsabilitat dels polítics» espanyols per no haver pogut formar un Govern, i també va carregar contra el Govern català per no haver aconseguit aprovar els pressupostos. Per al líder de la patronal catalana, aquestes actituds dels polítics no surten gratis a la societat, al contrari. «S’estan paralitzant inversions, han caigut nous projectes per la desconfiança empresarial per la política de l’Estat», va advertir.

I, en el cas de Catalunya, va assegurar que cada vegada hi ha més empreses que, per temes de mercat i fiscals i també cansades del procés, estan promovent la marxa de les seves seus a altres territoris. Gay de Montellà va ser contundent: «El procés independentista ha ofegat el catalanisme i s’ha de recuperar la responsabilitat i el seny». I Foment no sols assegura que ja se n’han anat empreses, sinó que adverteix que moltes tenen preparats plans de contingència davant una possible desconnexió. A la tarda, el seu president va reiterar aquest discurs en la intervenció davant l’assemblea general.

Per Gay de Montellà, que la Generalitat es vegi forçada a prorrogar els seus pressupostos «un any sí i un altre no» és una situació molt anòmala. En aquest sentit, va exigir que els polítics que vulguin governar facin «polítiques de Govern» i treballin per «acabar les legislatures i no presentar-se amb un programa només per a 18 mesos». Perquè un país funcioni, va recalcar, es necessiten polítics «responsables» que assegurin «governs estables, que ofereixin seguretat jurídica i que siguin predictibles».

PAÍS AMB PROJECTE

Notícies relacionades

La intervenció amb elevat to polític de Gay de Montellà es va produir poc abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anés a Foment per clausurar l’assemblea. El president va evitar el xoc, però va recalcar que les dades econòmiques catalanes són millors que les d’Espanya en el seu conjunt i les d’Europa, i ho va atribuir, entre altres causes, al fet que Catalunya té un projecte de país amb una àmplia base democràtica que el sustenta, mentre que «la política espanyola s’ha convertit en un problema perquè no té projecte clar» ni un Govern amb prou suport, que a més es dedica a «desincentivar» els inversors creant «inseguretat jurídica» a l’impugnar per sistema les lleis autonòmiques i mantenir l’asfíxia dels seus comptes amb un model de finançament «insostenible i obsolet».

Respecte al balanç anual de Foment, Gay de Montellà va destacar que s’ha aconseguit mantenir la base de socis, quadrar els pressupostos amb un resultat d’explotació positiu d’uns 75.000 euros i aprovar un decàleg de bones pràctiques per a totes les organitzacions associades.