INVESTIGACIÓ

La Guàrdia Civil entra a la seu del Santander pel 'cas HSBC'

Els agents busquen informació relacionada amb comptes que apareixen a la 'llista Falciani'

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Agents de la Guàrdia Civil s'han presentat aquest divendres a la seu del Banco Santander Madrid després d'un requeriment del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata en una operació relacionada amb el cas de blanqueig de capitals de l'entitat suïssa HSBC, segons han assegurat a aquest diari fonts judicials.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata està investigant l'activitat del banc HSBC a Espanya per blanqueig de capitals i exercici il·legal de la seva activitat a Espanya. Es tracta d'una investigació derivada de la 'llista Falciani', on apareixen centenars de titulars espanyols de comptes opacs.

Segons les mateixes fonts, la investigació busca aclarir informació sobre determinats comptes corrents que apareixen a la 'llista Falciani'. La investigació està sota secret.

La seu del grup, situada a Boadilla del Monte, concentra els despatxos de la presidència del grup i diverses divisions.

COMUNICAT DEL BANC

A la una del migdia, el Banco Santander ha emès un comunicat en què reitera que l'entitat està col·laborant amb les autoritats en aquesta investigació. En concret, el text del Santander assenyala: "Com s'ha confirmat per fonts oficials de la investigació, s'ha rebut una petició d'informació sobre moviments de determinats comptes entre entitats, que el banc està atenent, subministrant totes les dades disponibles". En la seva breu nota, el banc insisteix que "està prestant i prestarà en tot moment tota la col·laboració requerida per les autoritats".

40 PERSONES

L'actuació a la seu del Santander s'emmarca en les noves diligències posades en marxa en relació amb el 'cas Falciani' per l'Audiència Nacional: el jutge José de la Mata ha incoat 40 diligències prèvies en relació amb 40 persones o grups familiars en què el denominador comú és que figuraven en aquella llista i s'inhibeix als jutjats corresponents que investigaran aquestes persones per delicte contra la Hisenda Pública. 

Aquesta investigació va arrencar el juny del 2013, amb una denúncia formulada per la Fiscalia Anticorrupció. Ara el jutge ha aixecat el secret de sumari en relació amb aquestes peces i s'ha inhibit als tribunals del lloc on aquestes 40 persones o grups familiars tenien els seus domicilis fiscals. 

ELS ORÍGENS

La denúncia de la Fiscalia Anticorrupció que va originar aquesta investigació es recolzava en la documentació i en suports informàtics aportats per Hervé Daniel Marcel Falciani, informació derivada de la seva experiència laboral a HSBC Private Bank Suisse. La denúncia detallava fets presumptament constitutius de delicte contra la Hisenda Pública i d'un delicte continuat de blanqueig de capitals comesos per residents en territori nacional. 

Notícies relacionades

En el transcurs d'aquesta investigació es van incoar aquestes 40 peces separades, per cada persona o grup familiar. Es va acreditar la falta de connexió entre aquestes persones, al tenir únicament en comú que eren inversors dipositaris de fons a l'entitat HSBC. Determinant cas per cas la competència judicial, el jutge De la Mata ha conclòs que per les quanties suposadament defraudades, la competència ha de ser la dels jutjats del lloc on residien fiscalment els investigats en el moment de la consumació dels delictes, el juny del 2008. En tots els casos s'investiga un delicte contra la Hisenda Pública. 

Les 40 peces es reparteixen ara entre totes les comunitats autònomes menys Aragó, Extremadura, Galícia, Astúries i la Rioja.