ELS COMPTES CATALANS DEL 2016

El nou pressupost de la Generalitat augmenta la despesa social en 874 milions

El Govern incrementarà la despesa total en 1.113 milions respecte als anteriors comptes

Junts pel Sí inclou el pla de xoc social de 270 milions que reclama la CUP

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

4
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El Govern català portar aquest dimarts al Parlament de Catalunya l'avantprojecte de Pressupostos de la Generalitat en què inclou un augment total de la despesa de 1.100 milions d'euros respecte als comptes del 2015. D'aquesta quantitat, 874 milions d'euros (el 78,5%) es destinaran a despesa social, quantitat en què s'inclou el pla de xoc social de 270 milions d'euros reclamat per la CUP. Junts pel Sí vol imprimir d'aquesta manera un marcat accent social a uns comptes que fa uns mesos ningú creia que arribessin a ser una realitat i que necessitaran el suport de la CUP per tirar endavant durant el tràmit parlamentari.

Malgrat que el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, sempre ha defensat que hi hauria pressuposats, l'equilibri de forces entre els socis republicans i convergents, les tensions amb la formació anticapitalista, i la pressió de Brussel·les per aplicar a les autonomies una forta disciplina fiscal, han sembrat dubtes sobre la possibilitat de poder portar els pressupostos a la cambra i han agitat el fantasma ja conegut de la pròrroga pressupostària. Els comptes que defensarà Junqueras al Parlament no inclouen retallades socials, si no un increment de la despesa social, i a més garantiran el compliment del dèficit en el 0,7% en línia amb el que reclama Brussel·les i el Ministeri d'Hisenda.

Catalunya va tancar el 2015 amb un dèficit del 2,7% del PIB . Aquest desviament va superar fins i tot les estimacions de l'Executiu català, que el situaven al voltant del 2,5% del producte interior brut (PIB). Una part important de la desviació va ser deguda al fet que es van comptabilitzar 1.542 milions d'inversió corresponents anys anteriors, factor que no tornarà a produir-se el 2016. No obstant, un objectiu del 0,7% del PIB el 2016 a Catalunya equival a un ajust de 1.432 milions.

Aquesta vegada, el Govern no fiarà els comptes a la negociació amb l'Estat en capítols financers. Junts pel Sí també ha rebutjat presentar uns comptes en què s'incorpori un dèficit superior al reclamat per l'Estat, com li demanava la CUP en línia de desobeir les polítiques d'austeritat.

La complicada quadratura del cercle, el compliment de la qual s'haurà d'avaluar a finals d'any, s'aconseguirà gràcies a una previsió del creixement de l'economia catalana del 2,9% per al conjunt del 2016, que malgrat registrar una desacceleració respecte al ritme del primer trimestre (3,7%), se situa per sobre de l'objectiu del creixement de l'economia espanyola per a aquest any, que serà del 2,7%, segons l'última actualització del quadro macroeconòmic remès a Brussel·les.

Aquesta evolució econòmica permetrà, segons la Generalitat, obtenir 520 milions d'euros procedents dels avançaments dels impostos compartits amb l'Estat, com l'IRPF. A aquesta quantitat s'hi sumaran 1.400 milions de la liquidació definitiva del sistema de finançament del 2014 (dels quals ja s'han rebut 350 milions), més 850 milions que s'estalviaran en interessos respecte al 2015 per la caiguda dels tipus.

El pla negociat amb Hisenda en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera permetrà reduir el dèficit autonòmic des del 2,70% del PIB anotat el 2015 fins al 0,7% el 2016 sense necessitat de fer retallades en cap partida de despesa diferent de la dels interessos del deute públic.

Junqueras no ha revelat quina serà la proposta final que farà el Govern català al Parlament per reformar la fiscalitat a Catalunya, però ha advertit que el projecte de llei de pressupostos que aprovarà el Consell de Govern no inclourà cap modificació d'impostos ja que hauran de ser fruit del debat parlamentari, informa Toni Fuentes

BAIXADA D'IMPOSTOS

Notícies relacionades

El vicepresident ha advertit, amb un raonament molt semblant a l'utilitzat fa uns dies pel president, que "cap mesura és bona o dolenta per si mateixa, sinó que el resultat depèn del context" i del conjunt de mesures. Junqueras no ha volgut aprofundir més en un assumpte que ha provocat un enfrontament amb Convergència i que pot ser la clau perquè la CUP recolzi els pressupostos. ERC vol abaixar els impostos a les rendes baixes per sota dels 17.707 euros, on hi ha més d'1,6 milions de contribuents, creant nous trams en l'IRPF de manera que el resultat final sigui neutre per a les arques del Govern. Però per fer-ho proposa incrementar la pressió fiscal a les rendes per sobre dels 90.000 euros. El tipus marginal s'incrementarà en tres punts en aquest tram que va fins als 120.000 euros. I pujarà en dos punts més des dels 120.000 en endavant. 

L'informe elaborat pel departament que dirigeix Oriol Junqueras compta amb 36 escenaris diferents de pujades i baixades de tipus i modificacions de trams. Els republicans tenen preparats aquests models per poder discutir a fons del tema fiscal en el tràmit parlamentari dels pressupostos. Aquesta és la carta que tenen els republicans per guanyar-se el suport de la CUP, i alhora els permetrà marcar perfil d'esquerres de cara a la campanya electoral del 26-J. Precisament, la formació anticapitalista va decidir diumenge passat en assemblea aprovar una moció per "deslliurar-se" del pacte d'estabilitat amb Junts pel Sí, un desafiament que es posarà a prova durant el tràmit dels pressupostos.

PAGA FUNCIONARIS