L'INE apunta que el dèficit va arribar al 5,2% del PIB el 2015

Va pujar a 56.061 milions i va superar en 10.651 milions l'objectiu previst del 4,2% del PIB

Garicano qualifica la dada de "molt greu" i no descarta que Brussel·les intenti multar Espanya

deficit3

deficit3

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

A l'espera que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, anunciï les dades oficials del dèficit registrat per les administracions públiques el 2015, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) apunta que el forat va arribar a un total de 56.061 milions d'euros.

La xifra desborda els pitjors pronòstics. Equival al 5,2% del producte interior brut (exactament, el 5,18%) i supera en 10.651 milions l'objectiu del 4,2% del PIB a què el Govern s'havia compromès davant Brussel·les.

A més, compromet l'objectiu fixat per al 2016, del 2,8%, ja que exigiria reduir a la meitat el forat en un sol any.   

DADA AMAGADA

Les dades es deprenen de l'estadística de comptes trimestrals no financers dels sectors Institucionals corresponent al quart trimestre del 2015 que l'INE ha penjat a la seva pàgina web aquest dijous a les 9 del matí. A la pàgina 11 del comunicat, sobre un total de 16, es desenvolupa la necessitat de finançament de les administracions públiques i aquí "està amagada la dada", segons ha subratllat el responsable d'Economia de Ciutadans Luis Garicano al Congrés dels Diputats.

Segons l'INE, "en el conjunt de l'any 2015, les Administracions Públiques van presentar una necessitat de finançament (dèficit) de 56.608 milions d'euros (davant els 61.319 milions del 2014). Aquesta quantia es redueix en 547 milions si no s'hi inclouen les ajudes a institucions financeres", de manera que queda reduïda a 56.061 milions.

PROCÉS SANCIONADOR

Els responsables d'Economia de Ciutadans -els diputats Francisco Torres Antonio Roldán i l'economista Luis Garicano- han valorat com a "molt greus" les dades avançades per l'INE.

Notícies relacionades

"No seria sorprenent un procés (a la Unió Europea) amb resultat de multa i d'una intervenció més gran sobre la política econòmica espanyola", ha advertit Garicano. "Això és part del procés que hi ha i pot passar perfectament", ha afegit. "Estem en l'últim pas del braç correctiu en el procediment europeu de dèficit excessiu", segons Roldán.

Després de conèixer les xifres de l'INE, Ciutadans ha insistit en la necessitat de negociar amb Brussel·les una via més flexible en la reducció del dèficit. A més, segons Garicano, seria convenient "donar més flexibilitat a les autonomies a canvi d'un compromís seriós de reformes".