Els números vermells a Catalunya van arribar al 2,5% del PIB

L'Administració catalana atribueix la quarta part del desfasament a incompliments d'ingressos pel Govern central

tfuentes32817339 barcelona  16 02 2016 reuni  del consell de govern160326144750

tfuentes32817339 barcelona 16 02 2016 reuni del consell de govern160326144750 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dèficit de la Generalitat es va situar l'any passat al voltant del 2,5% del producte interior brut (PIB), segons estimacions inicials coneixedores dels comptes públics. Aquest llindar sobrepassa l'objectiu del 0,7% imposat en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

L'Executiu català atribueix almenys una quarta part del desfasament a mesures relacionades amb els ingressos, incomplertes per part del Govern central. Això suposaria al voltant de 0,65 dècimes del còmput total de dèficit, asseguren.

En qualsevol cas, des de la Generalitat, que insisteix que no farà més retallades, afirmen que la qüestió "no és un problema de despeses sinó d'ingressos", en especial dels que depenen de l'Administració central. En els comptes públics catalans, el nivell de despesa en àrees com la sanitat es troba al nivell d'una dècada enrere, després de les retallades practicades durant la primera legislatura del Govern de CiU amb Artur Mas al capdavant.

TRESORERIA

El cert és que a la Generalitat les tensions de tresoreria creixen com a conseqüència del retard en la posada en marxa del fons de liquiditat autonòmic (FLA) per a aquest any. La Generalitat va sol·licitar un total de 7.520 milions. De la xifra total, 639 milions són per cobrir el dèficit previst per a l'exercici actual, que equival al 0,3% del PIB i que, no només Catalunya, sinó la resta de les autonomies consideren inassumible.

Notícies relacionades

La resta, que puja fins a 6.881 milions, són per cobrir venciments de deute, préstecs i altres passius. Només per al primer trimestre de l'exercici actual, Catalunya hauria de rebre del FLA 2.048,1 milions d'euros.

El ministeri d'Hisenda ha exigit a 11 de les 12 autonomies acollides al FLA, entre elles Catalunya, que actualitzin els seus plans d'ajust per poder rebre els fons que els corresponen del FLA.