Economia col·laborativa: exemples de serveis d'èxit

El fenomen de l'economia col·laborativa inclou des del sector turístic al transport o els petits treballs

Compartir viatges, classes particulars o passeig de gossos, alguns exemples

 

 

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El fenomen de l'economia col·laborativa inclou tots els sectors. Uber -suspès a Espanya- i Airbnb -pendent de la llei- són els exemples de més èxit a nivell mundial, però sota aquest paraigua han nascut a tot el món iniciatives força variades, des de serveis turístics a cuidar mascotes.

TURISME

Des de dormir a compartir taula

Airbnb, plataforma de lloguer entre particulars d'habitacions o apartaments sencers, és el paradigma del turisme col·laboratiu (la companyia assegura que no només és allotjament, sinó l'“experiència” de viure amb un local). Però no és l'únic servei d'aquest tipus: plataformes com Homeaway, HomeawayNiumba Bemate ofereixen serveis similars. Un altre tipus de propostes són, per exemple, Trip4Real: una comunitat 'on line' que permet als viatgers disfrutar de les seves vacances acompanyats de guies locals que milloren l'experiència del viatge. Un altre dels serveis que es pot trobar 'on line' gràcies a les plataformes d'economia col·laborativa és la de disfrutar d'àpats locals preparats per amfitrions (Eatwith, Chefly, CheflySocialEaters).

TRANSPORT

Viatges en cotxe o tren més barats

Desplaçar-se dins de les ciutats o entre localitats és possible amb l'economia col·laborativa. En aquest camp, Uber és l'exemple que més soroll ha fet: la plataforma permet (en altres països) que conductors particulars funcionin com a taxis (els clients reclamen els seus serveis des de l''app'). També en aquest àmbit hi ha Comparte Tren, una plataforma que posa en contacte usuaris d'AVE per crear grups de tres o quatre persones que han d'agafar el mateix tren i, així, poder optar a millors tarifes. Un altre dels projectes d'èxit Espanya és Blablacar: gràcies a aquesta plataforma, els usuaris poden compartir les despeses de viatges en cotxe entre ciutats. També hi ha solucions per compartir i trobar pàrquing com Parkfy.

REUTILITZACIÓ

Pintar el pis o vendre el que sobra

Les plataformes d'economia col·laborativa també permeten compartir temps reutilitzar productesWallapop, l''app' per vendre articles de segona mà, en seria un bon exemple. També hi ha webs que permeten als professionals oferir el seu temps i servei a particulars, com les generalistes GuudjobCronoshare (neteja, reparacions, classes particulars, idiomes, mudances...) i Nubelo (petits treballs 'on line'). Els bancs de temps també tenen èxit en plataformes com Cronnection (intercanvi de tasques per punts per disfrutar d'altres serveis), així com les webs d'intercanvi de roba, en especial la de nens (Grownies).

ALTRES SERVEIS

Notícies relacionades

Préstecs, wi-fi i classes particulars

Pràcticament qualsevol servei està trobant webs d'intercanvi que es basen en l'economia col·laborativa. Ja hi ha serveis de préstecs (de diners) 'on line' entre particulars o pimes (Comunitae, Arboribus), de venda de productes artesanals (Etsy), d'intercanvi de llibres usats (Bookmooch), de temps per passejar les mascotes o cuidar-les durant períodes curts (Gudog), de finançament de projectes diversos (KickstarterVerkami), de lloguer d'espais durant un temps per organització d'esdeveniments (Popplaces), d'experts professionals disposats a fer classes als estudiants en temes concrets (Sharing Academy), de compartir la xarxa wi-fi de casa per poder disfrutar d'altres xarxes quan s'està fora (Guifi.net) o d'enviament entrega de paquets (PackagepeerPiggybee).