INNOVACIÓ

Catalunya lidera el rànquing de sol·licituds de patents a Espanya

La Universitat Autònoma de Barcelona va presentar l'any passat 18 sol·licituds i se situa en sisè lloc

 

  / JOSEP MARIA BERENGUERAS

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Espanya està lluny de ser una de les grans potències europees pel que fa a sol·licituds de patents, però el 2015 pot haver marcat un punt d’inflexió. Segons el balanç anual presentat per l’Oficina Europea de Patents (EPO, segons les sigles en anglès) ahir, les sol·licituds van créixer l’any passat el 3,8% (fins a 1.527) i Catalunya es manté al capdavant en la classificació regional.

La comunitat autònoma catalana va liderar el rànquing estatal amb una quota del 34% i 515 sol·licituds, al davant de Madrid (24% i 360) i Euskadi (13% i 199). L’informe també posa de manifest que la disputa entre capitals es manté molt discutida amb Madrid, amb 351 sol·licituds, lleugerament per sobre de Barcelona, amb 350. Entre els camps que reben més sol·licituds destaquen els productes farmacèutics, el transport i la biotecnologia.

ELS PRINCIPALS SOL·LICITANTS

Amb 47 sol·licituds, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) es va mantenir l’any passat com el sol·licitant més actiu, seguit de la companyia de viatges Amadeus (34), Telefónica (31) i els Laboratoris Esteve (23). Les institucions acadèmiques cada vegada tenen un paper més important en l’impuls de les invencions –claus per demostrar l’aposta per la innovació i el talent– com ho demostra la dada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que es va situar l’any passat en el sisè actor més actiu amb 18 sol·licituds de patents al davant de companyies com Almirall, Abengoa Acciona

El balanç també confirma l’important augment registrat a Espanya de les sol·licituds de patents relacionades amb tecnologies de maneig de càrrega, com ara embalatge, contenidors o sistemes de transport, tecnologies del mesurament i química de materials. «Demostra que Europa continua sent un centre important per a innovadors d’arreu del món i un mercat atractiu per a la tecnologia», assegura el president de l’EPO, Benoit Battistelli. que també va fer una crida a les autoritats espanyoles perquè deixin de costat les seves reticències i donin suport, com ho va fer Itàlia l’any passat, a la patent europea.

Notícies relacionades

L’oficina confia que la patent unitària, que permetrà obtenir una patent mitjançant una única sol·licitud i a la qual Espanya s’oposa perquè relega el castellà de les llengües oficials per patentar, pugui entrar en vigor durant la segona meitat d’aquest any. 

La qüestió, resumeix Battistelli, és si «volen jugar a la Champions League o a la Segona Divisió. Si no ets a la patent europea no ets a la Champions», adverteix. Els cinc països que més patents van sol·licitar a l’EPO l’any passat van ser els Estats Units, Alemanya, el Japó, França i Holanda.