BLANQUEIG DE CAPITALS

Presó provisional per als sis directius detinguts de l'ICBC xinès

Tres d'ells podran eludir la presó sota fiança

4
Es llegeix en minuts

La titular del jutjat número 7 de Parla (Madrid) ha ordenat presó per als sis directius del banc xinès Industrial and Comercial Bank of China (ICBC) detinguts per presumpte delicte de blanqueig de capitals, encara que tres d'ells podran eludir la presó sota fiança de 100.000 euros.

Segons han informat fonts de la investigació i jurídiques a EFE, la magistrada ha ordenat presó incondicional per a Wei Liu, director general de la sucursal a Madrid; Xiuzhen Wang, directora adjunta i Liu Wang, director general de l'ICBC Europa i primer màxim responsable del banc a Espanya quan es va obrir el 2011.

Mentre Jing Wang Huang, cap del departament de banca minorista; Chen d'aquest mateix departament, i un altre directiu, Dayan Li, hauran de pagar una fiança de 100.000 euros si no volen ingressar en prisión.

Els sis directius del banc xinès (ICBC) detinguts en una operació contra el blanqueig de capitals, han declarat davant el jutge després d'haver-ho fet a les dependències de la Guàrdia Civil.

Des de les 13.30 hores de divendres la magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Parla (Madrid) va prendre declaració als detinguts, en un lent procés, ja que a les 18.30 hores només havia testificat un d'ells.

Amb presència d'un traductor, els detinguts van respondre a les presumptes de la magistrada, en el marc instada per la Fiscalia Anticorrupció a la cúpula de l'entitat a Madrid.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha assenyalat e un comunicat que, a efectes judicials, el banc es troba operatiu i que l'entrada i el registre dels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil es va produir en l'estricte marc de les diligències prèvies d'investigació.

Per això, no hi ha cap intervenció judicial sobre l'entitat bancària, que va veure la seva seu a Madrid minuciosament registrada durant moltes hores.

Cinc dels detinguts, entre ells el seu director general, van ser arrestats dimecres, mentre que divendres la UCO ha detingut el que va ser màxim responsable de l'entitat a Madrid quan va començar a funcionar a la capital el 2011. Ara era el responsable a Europa del banc amb seu en Luxemburg.

Precisament, en un comunicat remès al diari oficial China Daily, el banc ha anunciat que directius i advocats de la divisió europea de l'ICBC estan de camí a Madrid per seguir des d'allà els avanços en la investigació.

"Sempre ens hem adherit als principis bàsics de gestió per complir estrictament amb les regulacions contra el blanqueig de diners i insistit en la gestió d'acord amb la legalitat. La nostra filial a Madrid està cooperant activament en la investigació", assegura l'ICBC.

Des de Pequín, un portaveu del ministeri d'Exteriors ha assegurat que està en contacte amb Espanya per aquest assumpte, abans de recordar que sempre s'insta les empreses instal·lades a l'exterior a complir "estrictament" no sols amb les seves pròpies lleis sinó també amb les del país on es trobin.

"Esperem que la part espanyola tracti aquest assumpte d'acord amb la llei i de manera justa, salvaguardant l'estat de les relacions entre la Xina i Espanya", ha demanat el portaveu.

Mentrestant, el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha traslladat a l'ambaixador xinès a Espanya, Lyu Fan, "totes les garanties" que l'operació "és un procediment que es fa per un jutjat independent".

Les investigacions tenen com a objectiu determinar la participació de la sucursal en el blanqueig dels beneficis que obtenien organitzacions criminals xineses dedicades, entre altres delictes, al contraban i l'explotació laboral.

Així, segons la Guàrdia Civil, transferien els seus guanys a la Xina des de comptes de l'ICBC, el gran banc comercial del país asiàtic que es postulava com una alternativa "fiable" al seus clients, fossin xinesos o espanyols, encara que fonamentalment empreses.

Fins a ell va arribar la UCO en la batejada operació Shadow (Ombra) després d'analitzar la documentació confiscada el maig de 2015 en una altra operació, la Snake (Serp), dirigida per la mateixa jutge de Parla i en la qual van ser detingudes 31 persones i imputades, 47.

L'operació va suposar un cop a una xarxa xinesa acusada de defraudar a la Hisenda Pública més de 14 milions d'euros i moure altres 300 milions. Unsdiners -es calcula que almenys 40 milions d'euros- que hauria blanquejat precisament al banc ICBC, segons l'anàlisi de l'estructura financera d'aquesta xarxa, que portava de Xina mercaderia falsificada.

Notícies relacionades

L'organització desarticulada en l'operació Snake controlava diversos tallers de confecció, suposadament il·legals, on treballaven ciutadans xinesos amb identitats utilitzades de forma fraudulenta pel grup en altres activitats il·legals.

Europol ha recolzat la UCO a través del seu grup d'intel·ligència financera i, tal com subratllava a la seva pàgina web, no descarta que aquesta investigació sigui l'impuls per a altres pròximes en sucursals de l'entitat xinesa en països com França, Alemanya i Lituània.