JUDICI

Absolts dos dels '8 d'Airbus' i rebaixa de penes per a la resta

La fiscal redueix a dos anys la seva petició pel delicte contra el dret dels treballadors i demana retirar la multa

 

  / AGUSTÍN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Dos dels vuit treballadors d'Airbus de la factoria de Getafe (Madrid) jutjats aquesta setmana per coaccions als treballadors i lesions a la policia durant la vaga general del 2010 han sigut absolts al retirar la Fiscalia els càrrecs contra seu, que a més ha rebaixat la pena per a la resta dels vuit anys i tres mesos que sol·licitava al començament de la vista a quatre anys i mig per a cadascun d'ells.

El Ministeri Públic ha rebaixat la seva petició inicial pel delicte contra el dret dels treballadors a dos anys de presó, ha demanat retirar la multa i ha sol·licitat baixar a un any de presó la pena pel delicte d'atemptat i a sis mesos per cadascun dels delictes de lesions presentats.

El fiscal segueix considerant que aquell dia d'atur general ha quedat provat que es van produir "fets constitutius de delicte", principalment per incomplir l'article 315.3 del Codi Penal que fa referència a la coacció durant vagues als que vulguin treballar.

Així mateix, reconeix que José Alcázar, llavors president del comitè interempreses d'Airbus, va tenir una “actitud conciliadora" encara que anteriorment havia incitat a no permetre l'entrada a la factoria.

CONTRA EL MOVIMENT SINDICAL

Notícies relacionades

Al finalitzar la vista d'avui, que també ha comptat a la porta dels jutjats amb un nombrós grup de sindicalistes que han recolzat els acusats, Alcázar ha qualificat de “triomf” l'absolució  de dos treballadors. No obstant, ha criticat que la Fiscalia hagi mantingut penes de presó podent haver reduït el cas a una multa, a l'acusar tots de forma col·lectiva i individual, cosa que en la seva opinió significa ”anar contra el moviment sindical”.

Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO, ha destacat que l'alegria serà “completa” si es produeix l'absolució de la resta si el jutge té en compte els al·legats dels defensors. “No espero una altra cosa” han subratllat.