Draghi reitera la intenció de revisar la política monetària del BCE al març

El president del Banc Central Europeu alerta de l'augment dels riscos des del desembre

Adverteix que la inflació és "tangiblement més feble" del previst

jcarbo32409255 european central bank  ecb  president mario draghi160121125733

jcarbo32409255 european central bank ecb president mario draghi160121125733 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La dinàmica de la inflació és «tangiblement més feble» del que s’havia augurat el desembre passat, la recuperació contínua a un ritme moderat i els riscos han augmentat a causa de la incertesa que envolta les economies emergents i la volatilitat en els mercats financers. D’aquí ve que el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, es mostrés ahir disposat novament a adoptar mesures d’estímul i a revisar la política monetària de la institució en la seva pròxima reunió del març donat l’augment dels riscos.

    «En la nostra última reunió del gener vam jutjar que serà necessari revisar i possiblement reconsiderar la nostra política monetària en la nostra reunió del mes de març, quan disposarem de les noves proteccions macroeconòmiques», va anunciar Draghi davant el ple del Parlament Europeu durant el debat sobre l’informe anual del 2014. El gestor de la política monetària de la zona euro va explicar que la inflació s’ha mantingut per sota de l’1% des de l’octubre del 2013 i que durant el 2015 es va mantenir a nivells extremadament baixos i fins i tot negatius, lluny del sacrosant objectiu del BCE de mantenir els preus en un nivell lleugerament inferior al 2%. Al gener es va situar en el 0,4%.

Notícies relacionades

PROGRAMA DE BONS / En resposta a aquesta evolució l’entitat va anunciar al desembre un nou paquet d’estímuls, l’extensió del programa de compra de bons fins al març del 2017 i la retallada de la taxa de dipòsit dels bancs al -0,3% per obligar-los a prestar diners. «Sense aquestes mesures la zona euro hauria entrat en deflació l’any passat, els preus haurien caigut amb més rapidesa aquest any i el creixement hauria sigut sensiblement inferior», va assegurar el banquer italià, que va insistir que el pla de xoc adoptat el 2014 ha sigut molt efectiu però que al desembre es va considerar insuficient i d’aquí ve que es torni a collar.

    En la seva participació en el Fòrum Econòmic Mundial, a Davos (Suïssa), Draghi va insistir que el BCE es manté ferm en la seva determinació d’actuar. «Hi havia un risc concret que sense augmentar els estímuls la data per a quan la inflació se situés per sota però a prop del 2% s’endarreriria de nou més enllà de qualsevol definició a mitjà termini», va explicar al Parlament Europeu.