LES OSCIL·LACIONS AL MERCAT PETROLER

Rússia envia senyals que està disposada a coordinar-se amb els països de l'OPEP

El ministre d'Energia rus evoca la possibilitat d'una retallada de la producció de cru i que el seu país participi en una cimera extraordinària del càrtel

dcaminal32592713 an oil pipe is seen in front of a drilling rig at 160130183959

dcaminal32592713 an oil pipe is seen in front of a drilling rig at 160130183959 / SERGEI KARPUKHIN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Encara que era un tema tancat, la necessitat podria obligar Rússia i el càrtel de l’OPEP a replantejar-se estratègies i a coordinar-se per primera vegada per retallar conjuntament la producció i recolzar la recuperació del preu del barril de cru, que en les setmanes prèvies ha caigut a cotes no vistes en els últims 12 anys. 

    El ministre d’Energia, Aleksàndr Novak, va qualificar aquesta setmana de «possible» la retallada de la producció russa i la participació de delegats del seu país en una eventual cimera de països membres de l’OPEP i estats productors aliens al càrtel.

    Rússia és el segon país exportador de petroli del món, darrere de l’Aràbia Saudita, amb 4,7 milions de barrils al dia el 2014, i el tercer en producció, amb 10,8 milions de barrils al dia extrets. Encara que no està integrada en el càrtel del cru amb seu a Viena, la seva economia depèn en gran mesura del sector, ja que els impostos a companyies de petroli i gas constitueixen la meitat dels ingressos del pressupost federal rus. Les brusques oscil·lacions que experimenta el ruble, la divisa local, són la prova fefaent de l’elevat grau de dependència de Rússia de les seves rendes petroleres. Quan el preu del barril puja, la cotització de la moneda russa guanya posicions respecte a les altres, i viceversa.

    Segons informa el rotatiu econòmic Védomosti, Nóvak va debatre amb directius del sector la possibilitat d’una reducció de la producció d’entre el 3% i el 5% encara que en la trobada no van participar ni Igor Sechin, president de la petrolera estatal Rosneft, que extreu el 40% del cru rus, ni tampoc Vagit Alekpérov, el seu homòleg de Lukoil. Contradient els insistents rumors de retallades en la producció, el viceprimer ministre Arkadi Dvorkovitx va descartar rotundament divendres aquesta possibilitat. «La nostra posició és que el sector del petroli és, en gran mesura, privat; no està sota control de l’estat i les seves decisions es prenen d’acord amb criteris comercials», va dir.

    Els primers rumors d’una coordinació amb l’OPEP van aparèixer a la tardor, encara que els experts es van encarregar immediatament de desmentir-ho. Les petroleres russes prefereixen mantenir els nivells de producció amb l’objectiu de mantenir la important quota de mercat adquirida en els últims anys, per multiplicar així els beneficis quan el preu del barril es recuperi.

Rebaixes d’impostos

Una altra de les batalles que dirimirà el sector rus dels hidrocarburs i que enfrontarà en els pròxims mesos els productors amb el Ministeri de Finances és la possibilitat que siguin cancel·lades les rebaixes d’impostos decretades en 198 camps petrolífers, pertanyents en molts casos a Surguneftegaz i Gazpromneft, i alguns dels quals fa molt temps que bomben, juntament amb altres reformes fiscals que implicarien un increment de la càrrega impositiva sobre les petroleres, amb l’objectiu d’incrementar els ingressos de l’Estat. 

Notícies relacionades

    Els pressupostos federals per al present exercici es van elaborar a partir d’un preu del barril de petroli al voltant dels 50 dòlars, mentre que en l’actualitat oscil·la entre els 30 i els 35 dòlars.

    En el cas de materialitzar-se la mesura, contradiria les promeses del president Vladímir Putin –que té els seus col·laboradors copant els càrrecs de responsabilitat al sector dels combustibles–, que va declarar recentment que no hi hauria nous increments d’impostos per al sector abans de l’any 2018.