CONFLICTE INTERNACIONAL

Panamà porta Sacyr davant els tribunals pels sobrecostos del canal

La deníncia penal demana que s'investigui la possible "estafa al patrimoni de l'Estat"

mvd6681753

mvd6681753 / RODRIGO ARANGUA (AFP)

3
Es llegeix en minuts

El Grupo Unidos por el Canal (GUPC), consorci participat per Sacyr a càrrec del principal projecte de l'ampliació del Canal de Panamà, ha sigut denunciat penalment davant la justícia panamenya per "la possible estafa a l'Estat" a través de la presentació de reclamacions econòmiques amb xifres suposadament inflades. El grup constructor reclama a l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) sobrecostos per valor de 3.480,7 milions de dòlars (3.220 milions d'euros), pràcticament el doble dels 1.625 milions de dòlars que reclamava fa dos anys quan es van posar de manifest les diferències entre les parts que van arribar a paralitzar les obres. El pressupost inicial era de 3.118 milions de dòlars, de manera que, sumant els sobrecostos, la suma final, si és acceptada, podria duplicar el pressupost.

La denúncia penal per frau contractual i falsedat va ser presentada dijous davant la Procuradoria General de la República per l'advocat Juan Carlos Arauz, vicepresident del Col·legi Nacional d'Advocats. "Demanem que s'investigui la possible estafa al patrimoni de l'Estat" pel fet que el consorci ha presentat reclamacions econòmiques "no justificades", va explicar el lletrat .

També es demana a la Procuradoria "l'assegurament de qualsevol suma de diners, per impedir que l'Estat panameny agreugi el seu perjudici o es causi una lesió patrimonial més gran", va dir el vicepresident del gremi d'advocats.

Va explicar que el que pretén l'acció penal és activar una investigació que li "permetrà a Panamà en un moment determinat, fins i tot si arriben decisions dels tribunals arbitrals (internacionals) que contradiguin les investigacions panamenyes, que pugui invocar el seu ordre públic per al no compliment d'una decisió que estaria afectada per falsedat o l'engany pel que fa a les quantitats reclamades".

ARGUMENTS PER A LA RECLAMACIÓ

La denúncia penal argumenta que la informació pública de l'ACP indica que la Junta de Resolució de Conflictes (JRC o DAB per les seves sigles en anglès) ha reconegut el GUPC en "cinc sentències" reclamacions econòmiques per 283,3 milions de dòlars, mentre que el consorci demanava 803,07 milions de dòlars.

El grup, integrat per Sacyr d'Espanya, Salini Impregilo d'Itàlia, Jan de Nul de Bèlgica i CUSA de Panamà, ha presentat sobrecostos "no justificats que sense cap mena de dubte posen en escena la possible estafa o el seu intent a l'erari públic", segons indica la denúncia que defensa els interessos del Govern panameny, ja que l'ACP és un organisme públic.

El contracte per a la construcció del tercer joc de rescloses del Canal de Panamà, firmat per l'ACP i el GUPC el 2009 per 3.118 milions de dòlars, contempla tres instàncies per resoldre les reclamacions econòmiques: la primera, la mateixa Administració de la via, la segona, la JRC o DAB, i la tercera i última, el Tribunal d'Arbitratge sota les regles de la Cambra de Comerç Internacional.

Notícies relacionades

Arauz assenyala que quedant encara una instància a la qual pot recórrer el consorci, el Tribunal d'Arbitratge, hi ha la possibilitat que allà es produeixi una decisió que reconegui al GUPC tots els diners que reclama. Això constituiria un "greu perjudici a l'Estat panameny". "Mentre ens mantinguem en el suspens o el dubte que hi ha falsedat (en les reclamacions econòmiques de les empreses) l'Estat panameny pot ser sorprès en la instància arbitral", alerta l'advocat.

L'administrador de l'ACP, Jorge Quijano, ha defensat recentment que el consorci tendeix a "no reflectir de manera correcta els costos" extraordinaris del projecte. El GUPC per la seva part acusa l'ACP de pretendre pagar molt per sota del seu valor real els costos extraordinaris, i d'endarrerir el desemborsament dels pagaments previstos en el contracte, el que podria endarrerir fins a sis mesos la inauguració de l'obra, que devia estar acabada l'octubre del 2014 i es preveu per al maig del 2016, segons va dir el president de Panamà, Juan Carlos Varela recentment.