¿Quan és la Setmana Santa 2016?

semanasanta2014

semanasanta2014 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

Quan és la Setmana Santa 2016 és un dels principals dubtes que afloren al pensar en el calendari laboral de l'any que acaba de començar. En aquesta ocasió, les vacances de primavera cauen en la penúltima setmana de març: el Diumenge de Rams serà el dia 20 d'aquest mes, i el Diumenge de Pasqua, el 27.

Les dates de la Setmana Santa es determinen a partir del calendari lunar. Així, el diumenge posterior a la primera lluna plena després de l'inici de la primavera a l'hemisferi nord és el Diumenge de Pasqua (també anomenat de Gloria o de Resurrecció), que pot caure entre el 22 de març i el 25 d'abril. A partir d'aquí es decideixen la resta de dates.

Partint del Diumenge de Pasqua també es fixen els dies de Quaresma i, en conseqüència, del Carnaval. La Quaresma, que consta de 40 dies, comença el Dimecres de Cendra --que aquest any és el 10 de febrer-- i s'acaba el Dijous Sant --24 de març-- (els diumenges no s'inclouen). Per tant, el dissabte de Carnaval és el 6 de febrer.

Notícies relacionades

El canvi de les dates de Setmana Santa condiciona l'activitat econòmica, el turisme, el comerç i el calendari escolar. Aquesta inestabilitat s'acabaria si tira endavant el pla del papa Francesc d'establir una data fixa per a la Pasqua (el segon o el tercer diumenge d'abril), perquè deixi de dependre de conjuncions astrals.

El propòsit del Pontífex és unificar la data catòlica d'aquesta festivitat amb la dels ortodoxos, separats de Roma des del segle XI. La iniciativa, que ja ha rebut el suport de diversos bisbes espanyols, suposaria un canvi que afectaria la vida de milions de persones.