EVOLUCIÓ DEL PODER DE COMPRA

L'IPC del 0% permet un mínim guany de poder adquisitiu a salaris i pensions

Els convenis col·lectius han anotat una pujada salarial mitjana del 0,75% en el conjunt de l'any

Les pensions han pujat el 0,25% aquest any i tindran el mateix increment el 2016

dcaminal22314406 motor airbag planta montaje nissan en la zona fran151230115517

dcaminal22314406 motor airbag planta montaje nissan en la zona fran151230115517

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Tenint en compte les dades avançades de l'índex de preus de consum (IPC) que aquest dimecres ha publicat l'INE (Institut Nacional d'Estadística), els preus del cistell de consum ni han pujat ni han baixat en el conjunt de l'any. L'IPC de desembre respecte al mateix mes de l'any anterior és del 0%. Aquesta variació queda lleugerament per sota de la pujada mitjana dels salaris pactats en convenis col·lectius (el 0,75%) i de l'aplicada pel Govern a les pensions el 2015 (el 0,25%). Sobre aquestes últimes, no obstant, els sindicats adverteixen que "el pitjor està per venir". 

 A partir de les dades es podria arribar a la conclusió que en termes estadístics, els salaris i les pensions han guanyat cert poder de compra el 2015, si bé és cert que hi ha col·lectius que encara han suportat aquest any retallades o congelació en les seves retribucions.

REACTIVACIÓ DE LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

La firma de l'Acord d'Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC) entre els sindicats i la patronal la primavera passada va suposar el desbloqueig d'un bon nombre de negociacions de convenis que estaven pendents de les orientacions de les cúpules dels agents socials. L'efecte s'ha deixat notar en la tendència dels nous acords a l'aplicar una pujada salarial en sintonia amb l'1% que recomanava l'AENC per al 2015 i l'1,5% per al 2016. 

Com a resultat d'aquesta inflexió a les taules negociadores de convenis, des de mitjans d'aquest any s'aprecia un augment de la pujada salarial mitjana pactada fins a situar-se en el 0,75%. La dada és la mitjana resultant dels convenis ja en vigor amb els nous acords, en què es nota més la tendència a deixar enrere les retallades salarials i apostar per la recuperació de poder adquisitiu.

CONVENIS RECENTS

Entre els últims convenis firmats hi ha el de les fàbriques de Nissan a Barcelona i Montcada i Reixac, en què s'ha fixat un increment de les retribucions de l'1% per a aquest exercici a l'espera de negociar les condicions per al 2016. El de les empreses majoristes de fruita de Barcelona ha seguit estrictament les orientacions de l'AENC, amb un 1% per al 2015 i un 1,5% per al 2016. Els treballadors del sector de la pastisseria de Barcelona veuran com els seus sous pugen també un 1% aquest any i un 1,25% en el pròxim, mentre que als de l'empresa pública Autobusos de Barcelona els aplicarà un augment del 0,5% el 2015 i de l'1% el 2016 més altres millores en alguns plusos i categories.

Pel que fa als funcionaris, per primera vegada des de l'inici de les retallades el 2010, els seus sous pujaran el 2016, encara que un 1%, mig punt menys que el que recomanaven sindicats i patronals. 

Alguns sectors segueixen instal·lats encara en la dinàmica de la contenció que va regnar durant la crisi. La patronal de les antigues caixes d'estalvis planteja dos anys de congelació salarial als empleats del sector, cosa que ha provocat la convocatòria de mobilitzacions.

EN PENSIONS, EL PITJOR ESTÀ PER VENIR

En el cas de les pensions, el  lleu guany de poder adquisitiu el 2015 no compensa ni de lluny pèrdues acumulades durant la crisi en les pensions.

En el cas de les pensions, CCOO estima que des del 2011 tres de cada quatre pensionistes han perdut l'1,1% de poder adquisitiu després de la congelació de les prestacions adoptada pel Govern socialista el 2011 i la no correcció de la desviació de la inflació pel Govern del PP el 2012.

 A més, segons CCOO, “el pitjor està per venir”. En el moment en què es normalitzi el cicle econòmic la inflació tornarà a l'entorn del 2% mentre que la fórmula de revalorització de les pensions adoptada pel Govern de Mariano Rajoy només permetrà revaloritzacions mínimes, del 0,25%, durant dècades. Sota aquesta hipòtesi, cada any s'acumularà una pèrdua de poder de compra de l'1,75% en les pensions públiques.

SALARIS MITJANS

En el cas dels salaris, l'evolució de les pujades en els convenis col·lectius des del 2008 suma 1,6 punts més que la de l'IPC. Aquesta xifra es podria aproximar al guany de poder adquisitiu dels salaris pactats en conveni en els últims vuit anys.

Notícies relacionades

Però els treballadors acollits a convenis col·lectius només són una part. Prenent en compte l'estadística de salaris de l'INE, les successives pujades del salari mitjà des del 2008 sumen 10,3 punts, mentre que els índexs d'inflació sumen 9,8, cosa que donaria com a resultat un guany menor, de 0,5 punts.  

Durant els dos anys primers de la crisi (2008 i 2009), l'evolució salarial continua aliena a la crisi econòmica amb pujades en els convenis del 3,60 i el 2,25%. La congelació i les retallades van venir després.