INFLACIÓ

L'IPC tanca l'any en el 0%

Carburants i lubricants porten els preus al mateix nivell que un any abans

 

  / ICONNA / PERE DURAN

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) ha pujat tres dècimes al desembre en taxa anual i tanca l'any en el 0%, segons l'indicador avançat publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'INE, que publicarà la dada definitiva el 15 de gener, ha atribuït aquest comportament a l'evolució dels preus dels carburants i els lubricants (gasoil i gasolina), que baixen menys que el 2014.

Si es confirma la dada de l'IPC avançat, la taxa anual dels preus de consum trencaria al desembre la ratxa de quatre mesos consecutius en negatiu.

Els preus de consum van registrar al desembre una taxa negativa del 0,3% respecte al mes de novembre.

MESOS ANTERIORS

D'aquesta manera, l'IPC interanual abandona la tendència negativa i tanca l'any en el 0% després d'encadenar quatre mesos consecutius en vermell a l'haver registrat a l'agost, al setembre, a l'octubre i al novembre taxes del -0,4%, del -0,9%, del -0,7% i del -0,3%, respectivament.

Des del mes de gener d'aquest any, quan l'IPC es va situar en el -1,3%, la seva taxa més baixa des del juliol del 2009, els preus han experimentat únicament taxes positives als mesos de juny i juliol (en els dos casos, del 0,1%).

Notícies relacionades

D'acord amb les dades avançades per Estadística, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va elevar tres dècimes la seva taxa interanual al desembre, fins al -0,1%, i va caure un 0,4% respecte al mes de novembre.

En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 0,3% al desembre respecte al mes anterior, després de pujar un 0,3% al novembre, el seu principal repunt en aquest mes des del 2011, quan va avançar un 0,4%.