DINERS DE PLÀSTIC POLÈMICS

Rato demana que consti en el seu processament que va tornar a Bankia els diners gastats amb la seva 'targeta black'

Diversos directius recorren el tancament de la instrucció

Rodrigo Rato recorre l’acte que proposa jutjar-lo per les ’targetes black’. L’exvicepresident del Govern amb Aznar al·lega que ha tornat l’efectiu que va disposar amb la seva targeta opaca de Caja Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

L'exvicepresident del Govern i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Rodrigo Rato, ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que faci constar que va reintegrar "voluntàriament" els diners gastats amb la 'targeta black' que li va entregar Bankia, en l'acte pel qual proposava que fos jutjat juntament amb 65 titulars més de les vises opaques.

En un escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, l'expresident de Caja Madrid i màxim responsable de Bankia assenyala que la resolució judicial no individualitza les actuacions "concretes" dels 66 antics representants d'aquestes entitats financeres i adverteix que omet un element "essencial" i "imprescindible" amb què pot exercitar "adequadament" el seu dret de defensa.

Es tracta, diu la seva defensa, que Rato va tornar els 54.837 euros gastats amb aquest plàstic a Bankia abans que el grup, dirigit per José Ignacio Goirigolzarri, traslladés el seu informe sobre les targetes a la fiscalia i s'incoés aquesta peça separada del 'cas Bankia'.

VA GASTAR 44.217 EUROS MÉS A CAJA MADRID

Rato va gastar amb la seva targeta 'black' 44.217 euros més durant l'etapa en què va estar a Caja Madrid, de manera que el desemborsament que va fer puja a 99.054 euros. L'expresident de la caixa madrilenya Miguel Blesa també ha sigut processat per carregar 436.688 euros a la seva targeta, i el seu 'número dos', Ildefonso Sánchez Barcoj, per gastar fins a 575.071 euros.

El jutge va dictar el 23 de desembre un acte en què transformava les actuacions en procediment abreujat, tràmit equivalent al processament, per acabar la investigació i proposar fer seure al banc dels acusats 66 antics representants de Bankia i Caja Madrid per utilitzar les 'targetes black', que van ser emeses "sense cap suport contractual" i usades per a "despeses personals i pròpies", que van pujar entre el 1999 i el 2012 a un total de 15,5 milions d'euros.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 creu que els fets podrien ser constitutius del delicte d'administració deslleial, en el cas dels imputats que van ocupar càrrecs als consells d'administració de les dues entitats (òrgans que van aprovar l'ús dels plàstics), i d'apropiació indeguda en el de la resta de directius que els van utilitzar.

ACTE RECORREGUT

No només Rato ha recorregut l'acte del jutge Fernando Andreu, ja que Estanislao Rodríguez Ponga, Matías Amat Roca i quatre exdirectius més de l'antiga Caja Madrid hi han presentat al·legacions.

Matías Amat Roca, membre del consell d'administració, demana l'arxivament de tots els delictes de què se l'acusa, ja que considera que "no ha desenvolupat funcions com a directiu de l'entitat i no ha intervingut en cap de les decisions" d'entrega o expedició de les targetes 'black'.

Notícies relacionades

I l'exsecretari d'Estat d'Hisenda Estanislao Rodríguez Ponga considera que la instrucció no es pot donar per acabada al "faltar diligències essencials" com les factures i els extractes originals de Caja Madrid, i els balanços de sumes i saldos de l'entitat entre el 2003 i el 2010.

José Ricardo Martínez Castro, Carlos Vela García, Juan Astorqui Portera i Ricardo Morado Iglesias, també exdirectius de la caixa, han sol·licitat que s'arxivi la causa contra ells.