FÒRUM DE DEBAT CORNELLÀ CREACIÓ

L'horitzó és innovar

Elisa Robles, representant d'Espanya davant la UE en innovació, insta les empreses a utilitzar els instruments de finançament europeus -- L'objectiu és aconseguir un retorn del 10% dels fons

Representant 8Elisa Robles, ahir, a Cornellà.

Representant 8Elisa Robles, ahir, a Cornellà. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Emprenedoria i innovació van units. I per explotar al màxim les capacitats dels emprenedors en forma de productes innovadors, un dels millors camins és servir-se dels instruments europeus, com el pla Horitzó 2020. Així ho va assegurar ahir l'actual consellera coordinadora de Ciència i Innovació en la representació permanent d'Espanya davant la Unió Europea, Elisa Robles, que va participar en el fòrum Cornellà Creació amb la directora general d'Esade, Eugenia Bieto.

«Abans, les companyies se centraven en perspectives internes, i ara això és impossible. La innovació no ve de dalt a baix, ja no es pot pensar en clau local, perquè tothom està innovant, i molt ràpidament. S'ha d'anar a fora, obrir-se al món, fins i tot compartint projectes, amb usuaris, competència i universitats, que és una de les coses que més por fa a les empreses», va assegurar ahir Robles a aquest diari.

A Espanya, segons Robles, continua havent-hi un problema d'innovació, perquè les empreses només desenvolupen el 40% de la R+D total, quan hauria de ser el 60%, que és «la xifra que és més habitual en altres països». «De tota manera, el panorama està canviant. Hi ha molt talent, i s'està perdent la por», afegeix.

Les empreses no estan soles en el camí de la innovació. Hi ha línies de suport a la R+D a tots els nivells: local, regional, nacional i europeu. I és en aquest últim segment on hi ha més pressupost i més bones condicions (en molts casos, finançament fins al 70% i a fons perdut), encara que també més competència. «Les ajudes europees a la investigació s'agrupen en programes marc. El sisè estava dotat amb 14.400 milions; el setè, amb 41.000 milions, i l'actual, l'Horitzó 2020, amb 77.000 milions», destaca. La ciència i tecnologia és la tercera política en termes pressupostaris, només va aldarrere de l'agrícola comuna i dels fons estructurals i d'inversió.

Notícies relacionades

L'objectiu d'Espanya és continuar millorant la participació espanyola en el programa Horitzó 2020 i el retorn en forma de subvencions per a les empreses, en molts casos pimes. Si en el sisè programa es va aconseguir un retorn del 6,5% total del pressupost, en el setè va ser del 8,3%. «Ara, l'objectiu és aconseguir el 10%», remarca. «Millorar la taxa és un símptoma que les empreses estan innovant més i, a més a més, que la nostra contribució torna en forma de subvencions», afegeix.

Madrid és la comunitat que més va aprofitar l'anterior programa marc (30% del total de subvencions rebudes a Espanya), amb Catalunya, en segon lloc (29%).

Temes:

Empreses