Polèmica a la Comissió Europea per la crítica als Pressupostos

Brussel·les deixa en evidència Moscovici, que va refusar els comptes d'Espanya

L'organisme farà pública la seva posició oficial «els pròxims dies»

El ministre Luis de Guindos, ahir a Luxemburg.

El ministre Luis de Guindos, ahir a Luxemburg. / EFE / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / LUXEMBURG

Era una decisió anunciada a crits però de moment s'haurà de quedar al calaix. La Comissió Europea va desautoritzar ahir el responsable polític directe en l'elaboració del dictamen sobre els Pressupostos d'Espanya per al 2016. Dilluns passat, després de la reunió de l'Eurogrup, el socialista francès donava per fet l'aprovació ahir d'un veredicte negatiu i anunciava que Espanya incompliria els objectius de dèficit públic tant el 2015 com el 2016. Ahir, el col·legi de comissaris paralitzava la decisió.

«Hem tingut un debat al col·legi de comissaris però tenint en compte el poc temps per familiaritzar-nos amb els documents s'ha decidit que es necessita més temps per deliberar», va anunciar ahir el vicepresident de la Comissió, Valdis Domvrovskis.

«El procés encara està en marxa i esperem que s'acabi els pròxims dies. Per evitar males interpretacions és important que comuniquem la substància un cop tinguem la fotografia completa, un cop s'aprovi la decisió», va afegir sense aclarir si el problema de fons és tècnic o polític.

Tot estava preparat per a l'aprovació per procediment escrit del dictamen, però el comissari Moscovici en va sortir escaldat. El socialista francès anunciava de motu proprio dilluns, abans de l'adopció formal de la decisió per part del col·legi, que la Comissió Europea demanaria a Espanya l'execució estricta del Pressupost del 2015, canvis en l'esborrany dels Pressupostos del 2016 que encara estan tramitant les Corts i una actualització del projecte immediatament després de la formació del nou Govern que surti de les urnes el 20 de desembre vinent en el qual incloure les dades d'execució pressupostària de les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

SOLIDESA / Una explicació, es va queixar el ministre Luis de Guindos, molt més extensa de la que va avançar durant la reunió de l'Eurogrup. El seu missatge el corroborava ahir, també de motu proprio, el seu col·lega alemany, Wolfgang Schäuble, que es mostrava sorprès per les paraules de Moscovici i defensava la solidesa dels arguments esgrimits pel seu col·lega espanyol. Fins i tot el president de torn de l'Ecofin, el luxemburguès Pierre Gramegna, insistia en les diferències que separen Brussel·les i Espanya, tres i set dècimes, no són tan grans. Espanya tancarà el 2015, segons Moscovici, amb un dèficit del 4,5%, davant del 4,2% promès, i el 2016 amb un del 3,5%, en lloc del 2,8%.

Divergències derivades de les diferents previsions de creixement que mouen els uns i els altres (Espanya, del 3,3% aquest any i el 3% el vinent; la Comissió, del 3,1% i el 2,7%). «A vegades l'encerten i a vegades s'equivoquen. En la taxa de creixement d'Espanya s'equivoquen», va insistir Guindos. El mateix que va defensar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. «A partir del 2016 el dèficit públic estarà per sota del 3% del PIB de la regla de Maastritch», va afirmar. «De fet, a partir d'aquell any es registraria superàvit primari. És a dir, els ingressos públics excedirien de les despeses si es descompten els interessos del deute», va afegir. Mentrestant, el portaveu del PP, Rafael Hernando, va tirar més llenya al foc advertint que l'anunci prematur de Moscovici d'obligar Espanya a revisar els seus Pressupostos es deu a la seva ascendència política.