INCOMPLIMENT DE LA LLEI

Els autònoms de Catalunya, Extremadura i Aragó, els que més pateixen la morositat del sector públic

El conjunt de les Administracions Públiques a Espanya redueix el seu termini de pagament a 83 dies, 28 dies menys que fa un any, segons ATA

1
Es llegeix en minuts

Les Administracions Públiques triguen 100 dies de mitjana a pagar els autònoms catalans, cosa que representa una millora respecte als 138 dies que trigava fa un any, però no obstant segueix situant Catalunya entre les comunitats autònomes amb més morositat del sector públic a Espanya, segons l'informe trimestral corresponent al setembre presentat per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). Concretament, és la tercera comunitat on les administracions (central, autonòmica i local) triguen més a fer front a les factures dels seus proveïdors, després d'Extremadura (132 dies) i Aragó (126) i al mateix nivell que les Balears (100). Fa un any, Catalunya liderava el rànquing.

El setembre del 2015, el conjunt de les Administracions Públiques a Espanya van reduir 28 dies en un any el seu termini mitjà de pagament, fins als 83 dies. L'ATA celebra que es torni a la "via de millora de dades", després que al juny s'incrementés la morositat. No obstant, recalca que "encara queda molt lluny de complir els terminis de la llei de morositat", que fixa en 30 dies el termini mitjà de pagament del sector públic i en 85 dies el del sector privat.

Dins del sector públic, l'administració autonòmica és la més morosa, però també la que més esforç ha fet per reduir-lo (98 dies, 32 dies menys), mentre que l'Administració local paga a 67 dies (25 menys que el setembre del 2014). Al contrari, l'Adminstració central, tot i ser la que triga menys a pagar (44 dies) ha incrementat la seva morositat en 7 dies.

LES GRANS EMPRESES, LES QUE MÉS TRIGUEN

Notícies relacionades

El sector privat és el més morós amb els autònoms, i fins i tot ha incrementat el seu termini mitjà de pagament de 85 a 81 dies (93 dies a Catalunya). Les grans empreses (més de 1.000 treballadors) van ser les que més van incomplir la llei de morositat, ja que es van demorar més de quatre mesos (131 dies) a fer front a les seves factures amb els proveïdors. En canvi, les transaccions entre autònoms i amb empreses de menys de 10 treballadors van ser les úniques que van millorar, ja que van reduir el termini de pagament un dia, a 54 i 57 dies, respectivament.

Sumant el sector públic i el privat, el termini mitjà de pagament als autònoms és de 84 dies a Espanya i 96,5 dies a Catalunya.