INVESTIGACIÓ DEL PATRIMONI DE L'EXVICEPRESIDENT

Anticorrupció insisteix que el 'cas Rato' es porti a l'Audiència Nacional

La fiscalia argumenta que els delictes de frau i blanqueig es van cometre a l'estranger

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La Fiscalia Anticorrupció no es dóna per vençuda i ha recorregut la decisió del jutge Fernando Andreu de remetre als jutjats de Madrid el 'cas Rato', en què s'indaga el seu patrimoni personal i familiar. Fins que no es resolgui aquesta qüestió de competència, el jutge de Plaza Castilla Antonio Serrano-Artal serà l'encarregat de seguir amb aquestes indagacions que estan pendents de la remissió de diverses comissions rogatòries (investigació judicial que es tramita a l'estranger).

La fiscalia insisteix que els presumptes delictes de frau fiscal, blanqueig de capitals i corrupció entre particulars que imputa a Rato s'han comès a l'estranger. Concretament explica que l'exvicepresident del Govern i exdirector gerent del FMI va rebre diverses transferències en bancs espanyols ubicats a Madrid i Lleida i que part d'aquests diners van acabar en un hotel a Alemanya.

L'ORIGEN DE 6,5 MILIONS D'EUROS

Així mateix, la fiscalia sosté que la causa mira d'esbrinar l'origen de 6,5 milions d'euros que Rato ha rebut de l'estranger "l'origen dels quals es desconeix".

Notícies relacionades

El jutge Fernando Andreu es va declarar incompetent per investigar aquest cas al considerar que els delictes s'han comès majoritàriament a Madrid i al concloure que el presumpte delicte fiscal no afecta l'economia nacional. Només en el cas que el delicte s'hagués perpetrat a l'estranger, l'Audiència Nacional seria el tribunal competent.

Ara el recurs ha de ser resolt per la sala penal. Fins que la decisió no sigui ferma, el jutge Serrano no haurà de decidir si assumeix novament aquesta causa, ja que va ser ell qui va remetre aquest cas a l'Audiència Nacional el mes d'agost passat. En el supòsit que reiteri que no pot investigar aquest procés serà el Tribunal Suprem el que resolgui quin jutge ha d'investigar Rato.