SECTOR IMMOBILIARI

Els preus de la vivenda experimenten la pujada més gran des del 2007

Els pisos es van encarir el 4% el segon trimestre, amb Catalunya, les Balears i Madrid al capdavant

Una promoció de pisos en venda a Barcelona, el 5 d’agost passat.

Una promoció de pisos en venda a Barcelona, el 5 d’agost passat. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Els preus de la vivenda pugen a tot Espanya, reflex de la recuperació del sector immobiliari. No obstant, aquesta recuperació no és homogènia, ja que hi ha unes comunitats autònomes on aquests preus pugen sensiblement més que en altres. Balears, Madrid i Catalunya és on més van pujar els preus en el segon trimestre, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i marquen una distància respecte a la resta de comunitats, amb uns creixements més moderats.

Entre abril i juny, els preus de la vivenda van pujar un 4% anual de mitjana a Espanya. Es tracta d'una accelerada considerable, ja que en el mateix període d'un any abans també creixia, però a un ritme molt més pausat, de l'1,9%.

Si s'observa per comunitats, les que més van contribuir a aquesta pujada van ser les Balears (7,3%), Madrid (6,4%) i Catalunya (5,5), que van duplicar el seu ritme de creixement comparat amb un any abans. També va pujar per sobre de la mitjana espanyola Cantàbria (5,1%), si bé en aquest cas, a diferència de les tres anteriors, que acumulen creixements, es compara amb un escenari de caiguda de preus el 2014. A les altres 13 comunitats autònomes, els preus de la vivenda van pujar per sota del 4%.

Totes les comunitats han registrat pujades de preus, a diferència d'un any abans, quan encara hi havia algunes zones amb decreixement. No obstant, la bretxa entre les zones on més s'encareixen els pisos i on és més moderat s'està ampliant. Si fa un any, la diferència entre la comunitat amb més creixement (Balears, amb un 2,8%) i la que menys (la Rioja, on van baixar l'1,5%) era de 4,3 punts, en el segon trimestre s'ha ampliat a 7,1 punts (Balears, amb el 7,3%, davant Navarra, amb un 0,2%).

Per tipus de vivenda, els preus pugen més en la vivenda nova (el 4,9%) que en la de segona mà (3,8%).

11 MESOS DE VENDES EN AUGMENT

Notícies relacionades

L'INE també ha publicat les dades de compravendes de vivendes del mes de juliol. Les operacions inscrites en els registres de la propietat aquell mes van augmentar un 13,9% respecte al juliol del 2014, fins a un total de 32.714 operacions. En aquest cas s'ha produït una desacceleració respecte al mes de juny, quan la compravenda de vivendes va créixer un 17%. La compravenda de vivendes suma 11 mesos d'increments interanual consecutius.

El creixement es va deure a les operacions sobre de vivendes usades, que van pujar el 43,1%, ja que les de pisos nous es va reduir el 38,1% respecte al juliol del 2014. Entre gener i juliol, la compravenda de vivendes acumula un repunt del 10,5%, amb un descens del 36,6% en les operacions sobre pisos nous i un augment del 42,9% en les de segona mà.

Temes:

Preus