Als 84 ANYS

Mor l'empresari José María Ruiz-Mateos

El fundador de Rumasa estava ingressat des de l'agost per un trencament de maluc que es va complicar amb una pneumònia

José María Ruiz Mateos, durant una roda de premsa a Pozuelo de Alarcón, el 2011.

José María Ruiz Mateos, durant una roda de premsa a Pozuelo de Alarcón, el 2011. / EFE / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts

L'empresari José María Ruiz-Mateos ha mort aquest dilluns als 84 anys en un hospital d'El Puerto de Santa María (Cadis), segons han confirmat fonts pròximes a la família. El fundador de Rumasa estava ingressat molt greu al centre hospitalari des de mitjans d'agost quan va patir una caiguda que li va causar un trencament de maluc. L'operació es va complicar amb una pneumònia.

Ruiz-Mateos serà enterrat demà  Rota (Cadis), la seva localitat natal, on va néixer el 1931.

Durant els últims anys, el patriarca de la família Ruiz-Mateos havia vist deteriorada la seva salut. El 18 de juny, Ruiz-Mateos va ingressar a l'hospital madrileny Gregorio Marañon de Madrid després de passar la seva primera nit a la presó de Soto del Real per una ordre judicial.

POSAT EN LLIBERTAT

Vuit dies després, el 26 de juny, l'empresari de Jerez va ser posat en llibertat per resolució del jutge davant el seu estat de salut i els símptomes de Parkinson acreditats per un informe mèdic, segons va indicar el seu advocat Marcos García-Montes.

L'excarceració es va produir en resposta a una petició de l'equip jurídic de l'advocat, que havia recorregut el decret de presó i sol·licitat la suspensió de la pena davant la "malaltia molt greu amb sofriments incurables" del seu defensat. Segons diversos informes, presentava un deteriorament de la seva habilitat cognitiva i funcional.

EXPROPIACIÓ DE RUMASA

Ruiz-Mateos va ser el fundador del hòlding Rumasa, expropiat pel Govern de Felipe González el 23 de febrer de 1983, al·legant un frau milionari a Hisenda durant anys.

A partir de l'expropiació del grup, integrat per unes 230 empreses i 65.000 empleats, va començar una llarga lluita judicial entre Ruiz-Mateos i el Govern, amb episodis com el cop de puny a Miguel Boyer (llavors ministre d'Hisenda) mentre li cridava "'Que te pego, leche", a la sortida del jutjat el maig del 1989.

Va estar empresonat per evasió de divises, frau i apropiació indeguda. Al sortir de la presó, es va convertir en propietari del Rayo Vallecano (el 1991) i va constituir un partit polític, Agrupació Ruiz-Mateos, amb el qual va ser elegit diputat al Parlament Europeu. 

FALLIDA DE NUEVA RUMASA

També va crear un nou hòlding, Nueva Rumasa, amb uns 16.000 empleats. El 17 de febrer del 2011, deu empreses de Nueva Rumasa (Clesa, Garvey, Hotasa, Dhul, Elgorriaga, Hibramer, Trapa, Quesería Menorquina i Rayo Vallecano) es van acollir al procediment especial concursal i Ruiz-Mateos va ser denunciat per estafa en la compra de dos hotels a Mallorca.

Segons l'Audiència Nacional, la família Ruiz-Mateos havia utilitzat els diners de Nueva Rumasa per capitalitzar les seves societats patrimonials, que són els que els permeten mantenir el seu "alt nivell de vida".

Notícies relacionades

El 25 de gener del 2012, a l'empresari de Jerez li van retirar el passaport, sense poder sortir d'Espanya, i amb l'obligació de personar-se al jutjat cada dues setmanes per una acusació d'estafa de 7,3 milions d'euros en la compra de dos hotels a Mallorca.

Casat amb Teresa Rivero, tenia 13 fills, sis homes (Pablo, Álvaro, Alfonso, Javier, Zoilo i José María) i set dones (Begoña, Patricia, Socorro, Rocío, Nuria, Paloma i Almudena).