Mas-Colell proposa aliar-se amb Madrid pel finançament autonòmic

El conseller d'Economia recorda que les dues comunitats surten perdent amb l'actual sistema

1
Es llegeix en minuts

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha proposat una aliança amb la comunitat de Madrid per reformar el finançament autonòmic. Mas-Colell ha aprofitat un estudi sobre les paritats de poder de compra de les autonomies per destacar que "el cost de la vida és més alt a Madrid Catalunya, i quan s'ajusta el que es rep pel model de finançament per poder adquisitiu tenim inversions d'ordre realment curioses; Madrid passa de ser el primer contribuent a ser l'últim receptor i Catalunya, de tercer a penúltim".

El titular d'Economia ha llançat un missatge a la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes: "Jo diria a la senyora Cifuentes i al seu equip ¿per què no parlem d'això?". Mas-Colell ha tornat a retreure la falta d'interès del Govern central per facilitar dades per calcular diferències de cost de la vida entre autonomies o per elaborar les balances fiscals.

"He llegit recentment a la premsa que la nova presidenta de Madrid deia que en finançament no tenia cap problema a treballar amb Catalunya. Nosaltres tampoc en tenim. El poder adquisitiu és un exemple que Madrid Catalunya poden tenir situacions i interessos similars", ha explicat Mas-Colell.

MÉS CAR

Notícies relacionades

L'estudi realitzat pels professors Jaume Garcia i Josep Lluís Raymond, entre altres, revela que l'índex de preus per a Catalunya se situa en 108,5, tenint com a base la mitjana espanyola en 100, és a dir que comprar el mateix bé costa el 8,5% que en el conjunt d'Espanya. Madrid és la comunitat més cara, amb el 14,5% per sobre de la mitjana, seguida per Navarra (110,6); i Catalunya, amb dades del 2012. A l'altre costat se situa Extremadura, amb un nivell 80,3, seguit per les Canàries (83,1) i Castella i Lleó (84,8).

Segons l'estudi, quan s'apliquen les paritats de compra al rànquing del PIB per càpitaCatalunya passa de la quarta a la setena posició. L'impacte més gran es produeix en l'aplicació al model de finançament. En aquest cas, Catalunya passa de tercer contribuent a receptor número 14 i Madrid, de primer contribuent a receptor número 15. En canvi, Extremadura passa de contribuent número 14 a primer receptor.