NOMENAMENT AL CAPDAVANT D'UNA INSTITUCIÓ EUROPEA

Dijsselbloem s'imposa a De Guindos com a president de l'Eurogrup

La reelecció de l'holandès ha coincidit amb l'acord sobre Grècia i la multa contra Espanya

2
Es llegeix en minuts

L'actual president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, ha aconseguit aquest dilluns un suport majoritari dels socis de l'euro per renovar el càrrec dos anys i mig més, i ha desbancat el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, únic candidat rival, segons ha informat un portaveu del Consell.

"Agraeixo als meus col·legues el seu suport i cooperació", ha celebrat Dijsselbloem al seu compte de Twitter.

 

"SEGUIR LLUITANT"

Al final de la reunió, en unes ràpides declaracions als periodistes, De Guindos ha afirmat que "les úniques batalles que no es guanyen són les que no es presenten". Ha afegit que "en la vida, aquesta mena de qüestions el que han de fer és animar a seguir lluitant encara més". El ministre ha mostrat el seu convenciment que Espanya "mereix tenir més presència" en els òrgans decisoris comunitaris.

Dijsselbloem ha anat a la votació amb l'acord sobre Grècia d'aquest mateix dilluns, cosa que pot haver pesat a favor seu. Els líders europeus han valorat la gestió de l'holandès durant les negociacions.

En canvi, no ha ajudat a la candidatura de Guindos la multa contra Espanya de la Unió Europea per manipular les estadístiques de dèficit relatives a la Comunitat Valenciana.

Poques hores abans de saber-se el resultat de la reunió, el president del Govern, Mariano Rajoy, havia tret importància a un possible fracàs de Guindos.

Dijsselbloem va ser elegit president de l'Eurogrup el gener del 2013 amb l'únic vot en contra d'Espanya. Després d'una forta ensopegada inicial en la gestió del rescat de Xipre --en què en un primer moment es van imposar quitacions als dipòsits de menys de 100.000 euros, que teòricament compta amb garantia a la UE i després es va rectificar--, la seva gestió ha sigut valorada per la majoria d'estats membres, en particular en les negociacions amb Grècia.

No obstant, les últimes setmanes de la crisi grega han entelat la seva imatge i fins i tot França, un dels països que li donaven suport, ha deixat veure el seu malestar per considerar que no ha fet prou per recompondre les negociacions després del referèndum.

DOS PRESIDENTS

La presidència de l'Eurogrup ha comptat fins ara amb dos presidents: el luxemburguès Jean-Claude Juncker i l'holandès Jeroen Dijsselbloem.

Notícies relacionades

Juncker, ex primer ministre de Luxemburg i president de la Comissió Europea (CE) des del primer de novembre del 2014, va ser el primer president electe el 2005, ja que va abandonar després d'esgotar el seu tercer mandat.

En els últims anys, l'Eurogrup ha assumit un paper rellevant com a autoritat de Govern econòmic, com demostra la seva activitat davant la crisi financera internacional i, en especial, durant la de Grècia.