POLÍTICA EUROPEA

L'elecció del nou president de l'Eurogrup s'ajorna al 13 de juliol

Luis de Guindos guanya temps perquè Espanya intenti rascar nous aliats en la cimera europea de la setmana que ve

1
Es llegeix en minuts

Fins fa només 24 hores la data escollida per votar la candidatura del pròxim president de l'Eurogrup seguia sent la del dijous 18 de juny a Luxemburg. Finalment, avui el seu president i aspirant a renovar el mandat, el socialdemòcrata holandès Jeroen Dijsselbloem, ha decidit deixar de pitjar l'accelerador i proposar als seus col·legues endarrerir la decisió fins al 13 de juliol a Brussel·les, cosa que donarà més marge de maniobra a Espanya per intentar arrencar en el pròxim Consell Europeu nous aliats a la segona candidatura sobre la taula, la de l'espanyol Luis de Guindos.

"Proposaré a l'Eurogrup celebrar l'elecció del president al juliol. Grècia requereix tota la nostra atenció i l'elecció no ha de conduir a un debat sobre els procediments", esgrimia a mig matí Dijsselbloem, a través d'un missatge al seu compte de Twitter.

 

Aquesta és tota l'explicació que donaven poc després també els seus portaveus, que insistien que la situació de Grècia és prou seriosa per centrar-s'hi i posposar una decisió. Un canvi d'agenda que Dijsselbloem, molt pressionat per Espanya per actuar amb neutralitat, s'ha resistit a acceptar fins a l'últim minut.

Notícies relacionades

I és que encara que Holanda considera que té prou suports entre els Estats membres de l'Eurozona per renovar el mandat (la decisió s'adopta per majoria simple i segons diverses fonts comptaria amb almenys 11 vots) el retard dóna marge al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar el vot per a Guindos en la pròxima cimera de caps d'estat i de govern del 25 i 26 de juny a Brussel·les.

Encara que en l'agenda no està previst cap debat sobre la presidència de l'Eurogrup, qualsevol dirigent té potestat per posar sobre la taula els assumptes que consideri oportuns. Espanya fa mesos que adverteix que està infrarepresentada en els alts càrrecs de les institucions europees i utilitzarà aquest fòrum per intentar guanyar una batalla que fins avui molts donen per perduda.