POSICIÓ DEL REGULADOR

La CNMC demana al Govern no "destorbar" l'autoconsum elèctric

La CNMV vol que la UE admeti un semàfor de risc de productes financers

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / SANTANDER

El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha anunciat que el seu organisme creu que hi ha "coses per canviar" a l'esborrany de regulació de l'autoconsum elèctric presentat pel Ministeri d'Indústria fa uns dies. "A l'autoconsum no se l'ha de destorbar, s'ha d'incorporar amb racionalitat, amb reflexions assenyades, amb mesura però amb rigor", ha defensat en un acte de l'APIE.

El dirigent del regulador no ha donat més detalls perquè la CNMC encara està estudiant el projecte legal. Algunes patronals, com les de plantes fotovoltaiques, s'han queixat de l'elevat peatge que els vol imposar el departament dirigit per José Manuel Soria per estar connectades a la xarxa elèctrica, uns pagaments de què són partidàries les grans elèctriques. "S'ha de buscar una situació d'equilibri i s'han d'eliminar interessos que estan a la perifèria i que poden perjudicar", ha defensat.

Marín Quemada també ha ressaltat que des que es va crear la seva institució, fa 21 mesos, ha desmantellat 14 càrtels. Durant el 2014, va imposar multes per uns 70 milions d'euros, mentre que fins al juny ha sancionat per 200 milions. "No us puc ser gaire explícit però ahir vam desmantellar un altre cartell de més de 20 empreses amb un input fonamental en el teixit econòmic i una sanció total de més de 60 milions", ha revelat. Els detalls es coneixeran dimarts.

El president de la CNMC també ha tret importància a les queixes i recusacions que ha rebut d'empreses com RepsolTelefónica Aena. "No em sento assetjat, cosa que no vol dir que no intentin assetjar-me. No sóc aquí per fer amics, espero sortir de la CNMC amb el cap alt i els mateixos amics", ha assegurat.

En camí

Notícies relacionades

Al mateix fòrum, la presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez, ha apuntat que la Unió Europea està preparant un sistema per alertar del risc dels productes financers a partir d'una barra de colors grisos que, segons la intensitat, indiqui el grau de perill. "Nosaltres estem intentant que ens deixin fer servir colors", ha explicat.

La CNMV fa temps que treballa en un mecanisme similar per a productes d'inversió però basat en un semàfor de colors. El projecte s'ha parat perquè el Ministeri d'Economia va decidir assumir-lo, però ampliant-lo a altres productes com dipòsits bancaris i assegurances i incrementant de cinc a set el nombre de colors. Fa uns dies es va acabar el termini de consulta pública de l'ordre ministerial que el crearà. Segons fonts de la CNMV, el departament de Luis de Guindos s'ha compromès a aprovar-lo "com més avait millor".