El pes de la 'banca a l'ombra' a la zona euro iguala la dels EUA

El finançament no bancari a Europa es limita a les grans empreses

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El pes de la inversió a la zona euro finançada per vies alternatives a la banca (el que es coneix com a 'shadow banking'banca a l'ombra) ha crescut fins a arribar al 34% del total, un nivell similar a l'existent als EUA (33%). Si s'hi afegeix la dada corresponent al Regne Unit, el percentatge puja al 46% (gairebé la meitat del total), segons les dades aportades aquest dimecres per Josina Kamerling, directora de Regulació de CFA Institute en una trobada amb periodistes.

L'elevat pes del  shadow banking a Europa sorprèn, sobretot perquè existeix la idea que l'elevada dependència del sector bancari a Europa en general (i a Espanya, en particular) ha sigut una de les raons que ha explicat la recuperació retardada de la inversió a la zona euro en comparació amb els Estats Units.

A Espanya, els diners procedent de fons d'inversió i de pensions, 'hedge funds' o fons voltor, està jugant un paper determinant en les grans operacions corporatives, en el sanejament del sector financer, i en l'impuls que està fent recobrant el sector immobiliari.

GRANS EMPRESES O PIMES 

Kamerling interpreta que la diferència fonamental entre els EUA i Europa és que a la zona euro el finançament no bancari es concentra de forma gairebé exclusiva en les grans empreses, mentre que als Estats Units és una via de recursos accessible també per a les petites i mitjanes empreses. Segons l'experta de CFA aquest és el repte que té al davant el sector a la zona euro i que, en la seva opinió, s'ha d'abordar "sense caure en un excés de regulació", sinó a través de la "transparència" i la supervisió i de l'"educació financera" dels inversors.

CANVIAR EL LLENGUATGE

Notícies relacionades

"S'hauria de desterrar el terme 'banca a l'ombra' i substituir-lo pel de 'finançament del mercado' o 'finançament no bancari" opina Josina Kamerling, ja que, el 'shadow banking' és un terme "que introdueix una valoració negativa", que indueix a pensar en "nebuloses", quan, en la seva opinió, "no és així".   

El concepte de 'shadow banking' inclou vies de finançament que van des dels fons d'inversió fins als 'hedge funds', passant pels fons de pensions, la titulització de paquets de crèdits o el més recent 'crowdfunding' (microfinançament a través de particulars mitjançant plataformes 'on line'). Són institucions financeres que s'escapen a la regulació més estricta a què estan sotmeses les entitats bancàries per part dels respectius bancs centrals i, per això, es coneixen amb el nom de 'banca a l'ombra'. La seva regulació i control està sota el paraigua de les comissions de valors (a Espanya, la CNMV).