TENDÈNCIES EN LA PRODUCCIÓ AGRÀRIA

Locals i ecològics

L'Ortiga uneix el cultiu natural, la formació i el component social en ple Collserola

L'Ortiga (www.lortiga.cat) va néixer com una experiència de cultiu ecològic a Sant Cugat que ara inclou feines educatives sobre els valors de l'horta i experiències de formació i reinserció social.

Locals i ecològics_MEDIA_1

Locals i ecològics_MEDIA_1 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SANT CUGAT DEL VALLÈS

L'agricultura ecològica, amb el mínim d'additius artificials, s'ha obert pas lentament entre la població, sense renunciar a la qualitat. Amb aquesta premissa, el 2009 va néixer L'Ortiga, a Sant Cugat del Vallès, un projecte que partia de la voluntat de cinc amics de crear un model diferent de concebre la producció agrària i el consum d'aliments.

El grup es va instal·lar a Can Monmany, una finca al Parc Natural de Collserola, a Valldoreix, després d'arribar a un acord amb la família Gassó, propietària de la masia: «En aquell moment encara no sabíem si volíem fer un projecte professional o d'aprenentatge», assenyala el santcugatenc Kevin Fisher, ambientòleg i coordinador de producció. Ara treballen en l'empresa set persones fixes, a més dels col·laboradors temporals.

El projecte es va consolidar a partir de l'acord amb la família per gestionar l'espai agrari i es va consolidar quan l'Ajuntament de Sant Cugat el va adquirir i es va convertir en un espai públic que gestiona l'equip inicial. «Els nostres principis passen per la producció local i ecològica, el consumidor de proximitat i la divulgació dels nostres valors amb formació i educació», diu Fisher.

El nom elegit, L'Ortiga, es basa en aquesta planta, que si bé provoca urticària quan es toca, és sinònim de fertilitat al camp. «És una planta repudiada, però se li dóna una gran importància en horticultura perquè creix on hi ha terres bones i riques», assenyala Fisher.

L'activitat se centra en el producte de temporada, que ocupa unes 1,5 hectàrees de terreny amb una vintena de varietats diferents. «Complementem el producte de les nostres terres amb altres d'ecològics que no produïm aquí, com ous, llet o sucs, i elaborem cistells que enviem directament al consumidor», explica el coordinador. Cada setmana produeixen entre 250 i 300 cistelles, que componen en un magatzem a Valldoreix.

Els fruits es recullen al matí i s'envien a la tarda als seus destinataris particulars, al Vallès, el Baix Llobregat o Barcelona, i també a cooperatives de consum. «Alguns s'organitzen com a grup i fan una comanda gran per repartir-se-la, d'aquesta manera el cost baixa», assenyala.

L'Ortiga té un vessant educatiu que va sorgir amb la unió al ­projecte de dues persones vinculades a l'educació ambiental. «Vénen les escoles de Sant Cugat a realitzar activitats puntuals relacionades amb l'agricultura i l'alimentació a partir dels tres anys», explica Alba Sánchez, coordinadora edu­cativa.

L'empresa forma part del Pla de Dinamització Educativa de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Aquesta activitat també es dirigeix als adults mitjançant ­cursos que es realitzen a la ­masia o en cases de cultura del municipi, on s'ensenya a crear un hort.

L'espai també té el seu vessant social. «Fa dos anys els serveis socials de l'Ajuntament ens van plantejar fer una activitat amb persones que atenen, amb la idea que l'agricultura els obrís portes per treballar», explica Sánchez.

D'aquesta manera, L'Ortiga va incorporar l'ajuda a persones desocupades, mitjançant l'horticultura ecològica, amb un pla de formació de nou mesos de durada, en què participen 14 persones. Els participants adquireixen els coneixements que requereix el treball al camp, disposen d'un hort per a autoconsum i fan pràctiques en empreses productores d'horta i jardineria. Aquest és el segon any que realitzen l'experiència. Un dels integrants del primer exercici ha passat a formar part de la plantilla de L'Ortiga.

Notícies relacionades

A la masia també acullen alumnes que participen en els Plans de Transició al Treball en jardineria, al qual accedeixen uns 15 alumnes per curs que no han aprovat l'ESO. «Vénen un dia per setmana durant l'any i després realitzen pràctiques externes; dos s'han quedat a treballar amb nosaltres», explica Sánchez.

El projecte que va néixer com a vocació d'un grup d'amics s'ha convertit en una referència transversal tant pel producte que ofereix com pel seu vessant educatiu, social i formatiu, que dóna un retorn social a un negoci basat en la qualitat i l'ecologia.

Temes:

Empreses