Els jutges avalen la publicació de les condemnes per frau fiscal

Els vocals discrepants destaquen que pot afectar els drets a l'honor i a la intimitat

El president del CGPJ utilitza el seu vot de qualitat per desempatar una votació molt disputada

Cristóbal Montoro, al centre i envoltat del seu equip, el dia que va presentar la llei de reforma tributària al Congrés.

Cristóbal Montoro, al centre i envoltat del seu equip, el dia que va presentar la llei de reforma tributària al Congrés. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
P.A. / MADRID

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va avalar ahir el projecte de llei del Govern que permetrà fer públiques les condemnes en ferm per delictes contra la Hisenda pública i incloure'n un extracte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). La iniciativa, llargament ambicionada pel ministre Cristóbal Montoro, va provocar una disputada votació en l'òrgan de govern dels jutges que es va desempatar pel vot de qualitat del seu president, Carlos Lesmes.

L'informe del CGPJ estima que la publicació de les sentències condemnatòries «serveix a un interès general», ja que té com a objectius «impulsar la lluita contra el frau fiscal, incentivant el compliment voluntari de les obligacions tributàries, i incrementar la transparència en l'actuació de les Administracions Públiques i, especialment, de les actuacions judicials en aquest àmbit».

Els jutges admeten, això sí, que la publicació de la sentència pot suposar una espècie de pena addicional per al condemnat, susceptible d'afectar els seus drets a l'honor, la intimitat i la protecció de dades. Però, afegeixen, «també es pot entendre que aquesta publicitat compleix fonamentalment una funció d'informació i en gran mesura de lluita contra el frau fiscal, configurant-se com un element preventiu i educatiu».

També destaquen que l'avantprojecte de llei orgànica del Govern compleix tant amb el requisit constitucional de veracitat («donat que es publicaran dades extretes del que està considerat provat en la sentència») com amb el de la rellevància pública de la informació (l'avala la doctrina d'acord amb la doctrina del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional).

ANYS D'ESPERA / Montoro va prometre a finals del 2012 fer pública una llista de grans incomplidors amb Hisenda, com ja fan altres països de la Unió Europea, i de defraudadors. L'aprovació del projecte legal, amb tot, es va demorar fins a l'abril passat. La idea del Govern és publicar el quart trimestre d'aquest any una llista de grans morosos amb Hisenda (les persones i empreses que a 31 de juliol deguin més d'un milió al fisc) i una altra de defraudadors condemnats per sentència ferma (la que ha avalat el CGPJ).

La votació va ser tan disputada que Lesmes (nomenat a proposta del PP però pactat amb el PSOE) va haver d'utilitzar el seu vot de qualitat per primera vegada per avalar una iniciativa de l'Executiu. El president de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, el va obligar a fer-ho al votar en blanc. A favor també hi van votar set vocals proposats pel PP, una del PSOE i un de CiU. En contra, sis proposats del PSOE, dos del PP, un del PNB i un altre d'IU.

CANVIS / Durant el debat, es va retirar de l'informe sobre el projecte del Govern el punt que avalava que es puguin publicar les sentències anteriors a l'entrada en vigor de la llei. Els jutges van apostar per limitar-ho als delictes que es cometin amb posterioritat a l'entrada en vigor de la llei.

També van decidir avisar l'Executiu que el seu projecte «no valora l'impacte que pugui tenir la seva aplicació a la generalitat dels supòsits als quals es refereix i que resulta difícil encaixar l'efecte negatiu que suposa la publicació de les sentències en els casos en què s'apreciï reparació del dany». A més a més, van demanar que es modifiqui la llei de protecció de dades per deixar clar que es poden publicar les condemnes per frau fiscal sense l'autorització del condemnat.

Notícies relacionades

Nou dels deu vocals que s'hi van pronunciar en contra van al·legar, per la seva part, que la publicació de les condemnes «afecta drets fonamentals com el dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la protecció de dades; a més a més de considerar que no és un instrument eficaç de prevenció general i que suposa una pena d'exposició pública que no resulta conforme als principis de proporcionalitat, reinserció i resocialització que estableix la Constitució».

En canvi, el desè -Álvaro Cuesta, proposat pel PSOE- va defensar que el text remès pel Govern encara «es queda curt» i que són necessàries «més publicitat i també més transparència en allò relatiu a la lluita contra el frau fiscal», segons una nota del CGPJ. Tant Cuesta com els altres nous vocals emetran vots particulars.