DELICTES FINANCERS

Andorra convoca tota la seva banca per a la liquidació ordenada de BPA

El Principat vol crear un organisme similar al FROB espanyol per afrontar situacions de crisi

El Govern busca una solució urgent per al tancament de l'entitat que impliqui tot el sector

Una oficina de la Banca Privada d’Andorra, una marca en perill d’extinció.

Una oficina de la Banca Privada d’Andorra, una marca en perill d’extinció. / REUTERS / SERGIO PÉREZ

4
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BRUSSEL·LES

El Govern d'Andorra vol accelerar el procés de liquidació de la Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè no contamini la resta del sector financer del país format per Crèdit Andorrà, Andbanc, Banca Mora i Banc Sabadell d'Andorra. Per a això ha convocat totes aquestes entitats aquest cap de setmana amb l'objectiu de buscar una sortida conjunta i urgent a la crisi actual. El principal problema és trobar un encaix jurídic a aquesta situació, en què es tracta de liquidar un banc que no té encara un problema de solvència, però que ha perdut completament la confiança dels inversors i no té accés a la liquiditat en els mercats internacionals.

El Govern andorrà, que ja actuava molt accelerat, encara ha forçat més la marxa de les seves decisions després de la visita dijous passat d'una delegació de la Fincen (Financial Crimes Enforcement Network), l'agència del Departament del Tresor dels Estats Units que va realitzar el demolidor informe sobre el presumpte blanqueig de capitals utilitzant l'estructura de BPA. Ara, les autoritats andorranes en col·laboració estreta amb l'Institut Nacional Andorra de Finances (INAF) ja treballen en una liquidació ordenada accelerada que podria portar-se a terme els pròxims dies, segons han confirmat fonts coneixedores de les converses mantingudes entre el Principat i la Fincen.

L'INAF va agafar el control del BPA el mateix dimarts que es va fer pública la denúncia de la Fincen. A la nit, el Banc d'Espanya va intervenir la sevafilial espanyola, Banco Madrid, el consell del qual va dimitir l'endemà. El de BPA ho va fer dijous, forçat pel Govern. I divendres de la setmana passada la policia andorrana va detenir el conseller delegat de l'entitat, Joan Pau Miquel Prats, considerat el presumpte cervell de l'activitat de blanqueig. Prats era el màxim executiu del banc que copresideixen els germans Higini i Ramon Cierco.

Andorra, amb un sistema financer que no es troba sota el paraigua del Banc Central Europeu (BCE) ni compta amb la xarxa de seguretat de les institucions europees, està obligada a trobar una solució pròpia al seu problema bancari, és a dir, entre el Govern i el sector financer privat, que suposa el 19% del producte interior brut (PIB) del país.

El Fons de Garantia de Dipòsits andorrà es va constituir fa tot just dos anys i compta amb 100 milions d'euros, insuficients per a un rescat bancari. En tot cas, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va manifestar dimecres passat que estaven garantits tots els dipòsits de fins a 100.000 euros, la mateixa xifra que cobreix als dipositants en la banca espanyola.

Un altre element que empeny les autoritats a actuar de manera accelerada és el corralito aplicat als clients amb dipòsits a BPA, als quals només se'ls permet treure 2.500 euros per persona a la setmana. Aquesta mesura no pot prolongar-se gaire més temps, tenint en compte les especials condicions del país, amb una població de tot just 88.000 habitants.

La marca BPA està fortament danyada i, després de les anàlisis dels interventors, s'ha descartat la possibilitat de mantenir el banc en solitari. La solució per portar a terme una liquidació ordenada passarà per demanar als bancs andorrans que absorbeixin o es reparteixin part dels actius i els passius sans del banc. Per fer-ho, s'han accelerat les negociacions formals, Aquest tipus de processos se solen portar a terme de forma discreta quan els mercats financers estan tancats en cap de setmana. Un altre problema a superar és donar garanties als altres bancs que els fons que es traspassin tenen un origen legal clar, perquè no es trobin amb operacions com les que han costat a BPA el seu prestigi.

BUFETS JURÍDICS / En la solució a la crisi de BPA hi treballen un equip nombrós d'assessors de KPMG, Deloitte, Ernst & Young i bufets jurídics instal·lats a Andorra des de fa setmanes. Per poder portar a terme una liquidació el Govern necessita crear una figura jurídica similar al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) a Espanya. I, necessita avaluar les conseqüències jurídiques que poden derivar-se d'accions portades a terme pels accionistes del banc, la família Cierco.

Notícies relacionades

La banca andorrana, expliquen fonts pròximes al Govern, no oposarà resistència perqués es troba molt exposada a la crisi de reputació generada per les vinculacions de BPA amb el blanqueig de diners procedents del crim organitzat. Per a una plaça financera com Andorra, l'escàndol generat per aquest cas podria suposar un cop mortal si no es gestiona amb celeritat i transparència, esmenten fonts pròximes al procés.

En l'última setmana, les autoritats americanes han elogiat la cooperació andorrana amb la investigació dels presumptes delictes de blanqueig de BPA en nom de tercers com les màfies russa i xinesa, alts funcionaris corruptes veneçolans i el càrtel de la droga mexicà de Sinaloa.