Esade limita al 2% el creixement espanyol per a aquest any

L'escola de negocis adverteix del risc de l'estancament europeu i reclama un contracte únic per impulsar el mercat laboral

1
Es llegeix en minuts

L'economia espanyola creixerà el 2% aquest any, lluny del 2,4% que va anunciar el president del Govern, Mariano Rajoy, durant el debat de l'estat de la nació. L'escola de negocis, que ha presentat el seu últim informe econòmic i financer en col·laboració amb el Banc Sabadell, entén que la recuperació "està amenaçada per l'estancament de l'economia europea", que a penes creixerà l'1% aquest any i "sobre la qual plana l'amenaça d'una tercera recessió".

A més, segons l'estudi presentat pel professor d'Economia d'Esade Josep M. Comajuncosa, hi ha altres variables que amenacen la millora econòmica i la consolidació de la recuperació, com l'elevat endeutament de les famílies i empreses, i l'alta taxa d'atur. És per això que reclamen ajudes perquè les empreses redueixin els seus deutes mitjançant nous acords de reestructuració i una implicació més gran de les institucions públiques convertint-se fins i tot en creditores de les empreses.

També reclamen més reformes del mercat laboral amb la introducció d'un contracte únic per superar la dualitat de la contractació anterior a la crisi entre fixos i temporals, així com un abaratiment real del crèdit, que, per combinar-se amb les millores de les ràtios de capital, només es pot fer si les entitats financeres emeten bons i a la vegada redueixen costos operatius.

Els autors reconeixen que el creixement espanyol es recolzarà en unes condicions de finançament que han millorat, però no prou; en la baixada de la prima de risc, un repunt del consum de les famílies, la creació neta d'ocupació i l'abaratiment de les matèries primeres, en especial el petroli. Però necessita altres impulsos perquè la recuperació es consolidi.

Notícies relacionades

En l'estudi es destaca la necessitat d'estimular el creixement a nivell europeu i s'alerta del fet que el pla d'inversions europeu, denominat 'Pla Juncker', "en la seva forma actual, molt probablement es quedarà curt".

També subratllen que a escala mundial està previst un creixement del 3%, encapçalat pels EUA, el Canadà i el Regne Unit.