les alternatives de futur

La liquidació del banc, més a prop

El Govern andorrà vol evitar que el cas malmeti tot el sistema

Els germans Higini (esquerra) i Ramon Cierco, presidents de BPA, van dissabte a l’empresa del primer per parlar amb el seu advocat.

Els germans Higini (esquerra) i Ramon Cierco, presidents de BPA, van dissabte a l’empresa del primer per parlar amb el seu advocat. / TONY LARA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'escàndol de la Banca Privada d'Andorra (BPA) s'ha convertit en una poma podrida dins del sistema financer andorrà i el Govern del país ja treballa per evitar que contamini la resta del cistell. Després d'analitzar les alternatives, la liquidació de BPA, quarta entitat financera del país per gestió d'actius totals (més de 8.000 milions d'euros). és la que té més opcions.

L'Executiu andorrà va destituir el consell d'administració de BPA en el moment que va esclatar el cas i vol seguir actuant amb celeritat per evitar que les conseqüències s'estenguin a la resta d'entitats bancàries andorranes. El sector financer representa el 19% del producte interior brut (PIB) d'Andorra. Està format, a més a més de BPA, per Andbak, Crèdit Andorrà, Banca Mora i Banc Sabadell d'Andorra.

La intervenció de BPA -propietat de la família Cierco- és un cas sense precedents al Principat. El pas següent és buscar una sortida a una entitat amb una reputació ja malmesa. Nacionalitzar-la i després treure-la a subhasta -opció adoptada amb Bankia a Espanya- és poc probable. Una altra opció seria que un altre banc andorrà comprés BPA -els candidats més probables serien els més grans, Andbank i Crèdit Andorrà-, encara que no s'han mostrat gaire disposats a pagar per una entitat de la qual encara es desconeix l'abast de les presumptes irregularitats. Si les dues anteriors acaben descartades, BPA estarà abocada a la liquidació.

FRENAR EL CAOS / El Govern procura transmetre als clients dels bancs andorrans i als mercats internacionals un missatge de tranquil·litat sobre el seu sistema financer i de col·laboració amb la justícia. També vol evitar el caos quan obrin les oficines bancàries avui dilluns, primer dia laborable després de la detenció del conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, divendres passat a la nit. El primer dia després de la intervenció, els clients de BPA van retirar entre quatre i cinc milions d'euros en efectiu, entre el 50% i el 60% més del que és habitual, segons el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Notícies relacionades

El regulador financer, l'INAF, ha reforçat els procediments de control de BPA per prevenir el blanqueig de diners, i això va endarrerir l'operativa bancària ordinària en aquesta entitat la setmana passada.

El cap del Govern d'Andorra, Antoni Martí, va defensar la imatge d'Andorra dissabte a la nit, en un acte per l'aniversari de la Constitució. «El país només té una opció: continuar amb les reformes al voltant de la cooperació internacional i la transparència i les bones pràctiques», va afirmar.