La comicteca virtual
Whakoom permet catalogar tebeos i, a més, incorpora funcions de xarxa social
Té 37 anys, però col·lecciona còmics des dels «9 o 10 anys». Al seu dia va deixar una còmoda feina en una multinacional per ser a prop dels dibuixants a 'El jueves'. Ara, ha fundat la seva primera empresa.

La comicteca virtual_MEDIA_1 /
Tot col·leccionista de còmics descobreix, tard o d'hora, que ha de catalogar la col·lecció abans que el caos s'apoderi de les seves prestatgeries, compres i llista de desitjos. És el que li va passar a Sergio Manzanera i Enrique Rubio, dos amics madrilenys aficionats als còmics que s'adonaven molt vegades que aquell còmic que buscaven no només ja el tenien, sinó que l'havien comprat per duplicat i triplicat. Perquè això no passés i per fomentar la lectura de tebeos van crear Whakoom (www.whakoom.com), un servei gratuït al núvol per inventariar col·leccions de còmics que integra també funcions de xarxa social.
«Tinc 37 anys, i sempre he tingut molt descontrol amb els còmics. He comprat molts números repetits... el cas més fort van ser cinc números repetits d'un Spiderman de John Romita... i licitant a Ebay pel sisè. Sort que no vaig guanyar la subhasta», explica Manzanera per il·lustrar la necessitat d'un servei com Whakoom. A més a més d'amant dels còmics, és enginyer informàtic, i havia treballat a Microsoft, a la revista El jueves i a RBA, mentre que Rubio treballava a Equipo Postal com a director d'informàtica i impressió. El 2013, quan RBA va decidir no apostar pel departament on treballava Manzanera, van decidir que era el moment de fer realitat aquella idea en forma d'empresa. La van anomenar Whakoom per l'onomatopeia que sona quan la Massa (Hulk) pica a terra.
Col·laboratiu
Van començar treballant cada un des de casa seva -Manzanera resideix a Barcelona-, però acaben de mudar-se a la incubadora d'empreses de Barcelona Activa per donar encara més empenta al projecte, que ja dóna feina a cinc persones. Des d'un inici, la idea va ser crear una base de dades molt visual que unís funcions de xarxa social. Però, sobretot, que no fos una base de dades tancada, sinó un projecte col·laboratiu: els usuaris hi poden pujar els seus còmics encara que no siguin al catàleg, poden crear les fitxes, posar-hi les fotos... I, després, tots els altres usuaris registrats poden marcar que tenen aquell còmic.
La primera versió beta del servei es va obrir el setembre del 2013, i poc després va arribar el llançament oficial. L'eina permet catalogar números i col·leccions fent un sol clic, i cada número incorpora la foto del tebeo, la descripció... «Estem arribant a acords amb botigues perquè els usuaris puguin comprar en comerços directament des de Whakoom», explica Manzanera. A més a més, cada usuari té la seva pàgina personal, on apareix tota la seva col·lecció. Pot seguir autors, afegir-hi amics, marcar quins còmics busca, consultar les novetats del mes... «L'eina també accepta material publicat a l'estranger, ja que permet catalogar obres en 22 idiomes diferents», afegeix. Compten amb més de 360.000 fitxes de còmics, i n'hi pugen cada dia. «Hi ha un usuari que té 30.000 còmics, però tenir-ne 5.000 és una cosa normal a Whakoom».
Treballar amb la seva afició és un «luxe», però al mateix temps això implica que són molt exigents amb el que fan. Per a aquest any preveuen sumar funcions a l'eina, com incorporar un sistema de missatgeria entre usuaris, la possibilitat de crear llistes («volem ajudar el profà a descobrir nous còmics... Volem que cada cop hi hagi més lectors»), la publicació automàtica a les xarxes socials, la millora de la relació entre crossovers i sagues, oferir més facilitat en la creació de fitxes... I més de cara al futur, crear una aplicació mòbil pròpia i facilitar la venda de còmic digital a les editorials (ja ho han fet amb Orgullo y Satisfacción).
Notícies relacionadesTambé potenciaran les col·laboracions amb les botigues de còmics i les editorials, mentre que seguiran captant usuaris tant a les xarxes socials com en les grans cites del còmic d'Espanya amb l'objectiu de passar dels 7.000 usuaris actuals a 16.000 a finals d'any (la plataforma és gratuïta, però els registrats poden contractar un compte premium que dóna certs avantatges). Aquest any esperen facturar 100.000 euros.
¿El futur? «Fer el salt a Llatinoamèrica i a mercats europeus com Itàlia i França, on el còmic té molta tradició».
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans