EMPRESARIS DE FUTUR

El ràting professional

Dos emprenedors creen l''app' Guudjob per valorar els serveis de treballadors

La creació de Guudjob es deu a dos emprenedors que han treballat en un caldo de cultiu propici del negoci de mòbils d'una operadora i en el màrqueting ­digital.

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

La crisi ha convertit la feina en un bé escàs pel qual competeixen molts més candidats que abans del 2008. Els responsables de recursos humans reben centenars o milers de currículums d'aspirants que volen cobrir un lloc de treball vacant. Els empleats compten, des de fa uns mesos, amb una nova eina que els pot permetre millorar la seva competitivitat en els processos de selecció de personal. A més a més de confeccionar un ­perfil professional atractiu i adaptat a les necessitats de cada empresa, tant a internet com a les xarxes socials, com al paper tradicional, ara poden optar per entrar a l'aplicació per a telèfon mòbil Guudjob i reforçar la seva candidatura sotmetent-se voluntàriament a una valoració pública de la seva feina.

La idea de crear aquesta adap­tació de les agències de ràting financer al terreny professional i col·laboratiu és de dos emprenedors, Bernardo Montero i Jaime Fernández de la Puente, als quals se'ls va acudir la possibilitat de posar en marxa aquesta eina quan es van quedar amb les ganes de recomanar la bona feina d'una cambrera en una cafeteria de Nova York que els va atendre «molt per sobre del servei normal i previsible»«Només teníem la idea de puntuar la cafeteria a Tripadvisor, però no aquella cambrera en concret», relata Bernardo Montero.

D'aquella idea original es va passar a un període de prova i, des del setembre del 2014, una app exclusiva per a smartphones que per ara ja s'ha descarregat 30.000 vegades i compta amb més de 15.000 usuaris registrats i 5.000 professionals que ofereixen els seus serveis i se sot­meten al judici dels membres d'aquesta nova xarxa de valoració laboral.

Com a aval, la nova aplicació compta amb diversos premis com el guardó a la millor app d'Espanya concedit per The App Award, en què el jurat va valorar el seu disseny pràctic i funcional i la seva idea innovadora, i és finalista en les distincions que es concediran en el pròxim Mobile World Congress de Barcelona.

L'aposta tecnològica, centrada en els telèfons mòbils amb els sistemes operatius Android de Google i iOS d'Apple, ha acaparat una bona part de la inversió inicial necessària per posar en marxa Guudjob.

A més a més dels dos fundadors, vuit petits inversors més participen en el projecte a través d'una ronda privada de finançament, que esperen obrir en els pròxims mesos amb una altra convocatòria pública per obtenir més inversions per apuntalar el creixement necessari perquè Guudjob comenci a generar in­gressos.

«De moment estem en una primera fase de creixement fins a arribar a un volum mínim per començar a monetitzar l'aplicació, cosa que no ens preocupa perquè, una vegada s'ha aconseguit la massa crítica ­necessària, existeixen múltiples alternatives per poder obtenir ingressos», explica Jaime Fernández de la Puente.

Més dedicació

De moment, Bernardo Montero acaba de deixar la seva feina en una operadora de telefonia per dedicar-se a temps complet a la seva start-up. Compta a més amb el suport d'altres treballadors a temps parcial i col·laboradors.

Notícies relacionades

Els dos emprenedors són conscients que la seva xarxa social es pot convertir en una bona eina al servei dels reclutadors de personal, que poden tenir accés a una classificació de professionals amb una valoració prèvia. «El nostre concepte és diferent de Linkedin, on els usuaris poden tenir recomanacions -explica Bernardo Montero-. Tampoc volem convertir-nos en un nou Infojobs. La concepció de Guudjob és més com un fòrum on oferir el teu treball».

Entre els usuaris registrats en la nova aplicació abunden els professionals autònoms com ara cangurs o lampistes que ofereixen els seus serveis amb tarifes concretes en alguns casos. Els promotors asseguren que l'aplicació compta amb alguns filtres per evitar valoracions esbiaixades o malintencionades, i destaquen la voluntarietat d'entrar a la xarxa. «Per lògica, els professionals que entren en l'aplicació són els que no tenen res a amagar i fan bé la seva feina», destaca Montero.