Una manifestació protesta a Barcelona contra el racisme

Prop d’un miler de persones, la majoria migrants, condemnen la xenofòbia i els recents disturbis de Torre Pacheco.

«Torre Pacheco és l’espurna que demostra que hi ha un discurs que està calant»

Una manifestació protesta a Barcelona contra el racisme
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"¡Aquí hi ha les antiracistes!". Amb aquest crit unànime va arrencar ahir la manifestació a Barcelona que va congregar 800 persones, segons la Guàrdia Urbana –la majoria migrants– enrabiades, indignades i dolgudes després dels disturbis a Torre Pacheco. Convocats per una quinzena d’entitats, liderades per SOS Racisme sota el lema Contra les expulsions, les caceres i les lleis d’estrangeria, tots els assistents es van unir per a una reivindicació pels seus drets i la seva integritat: "¿Necessitem que ens matin perquè parlem de racisme?", van clamar.

Des de la capital catalana van mostrar la seva solidaritat amb Torre Pachecho. "¡No estàs sola!", van cridar a l’uníson, el mateix dia que la jutge va enviar a presó l’ultra de Mataró detingut per incitar la "cacera" de Torre Pacheco i tenir armes sense permís. "No estem plorant, estem lluitant, plantant cara davant el que no acceptarem mai a la nostra vida. Davant dels feixistes no callarem", va alçar la veu Xeikh, de SOS Racisme Catalunya, "negre, moro, català i espanyol", va voler deixar clar. Amb la mateixa contundència va avisar que no s’integraran en un "sistema feixista".

Entre la multitud de persones hi havia una dona del Sudan que fa deu anys que viu a Barcelona. "Tinc por pel futur dels meus fills", que han nascut a la ciutat. Li costava trobar paraules per expressar que sent "vergonya pel que està passant, ràbia, no ho sé". Assegurava que hi ha "falta d’informació". "¿Com que els traiem la feina?", preguntava, qüestionant els arguments dels ultres contra els immigrants.

Mercè Amor és professora d’història i treballa en una associació del Raval, on més del 50% dels seus veïns són migrants. "El problema no és Torre Pacheco, és que Torre Pacheco és l’espurna que demostra que hi ha un discurs que està calant molt en la gent, que es creu les mentides". Anava acompanyada del seu amic Ioussef, que opina que "hi ha un racisme estructural". "No pot ser que el ministeri estigui estudiant denunciar Lamine Yamal per contractar persones amb nanisme però no estigui estudiant denunciar el que està passant a Torre Pacheco", criticava.

"Ens toca a tots"

La Sara, una dona trans de la comunitat gitana, explicava a aquest diari que una amiga seva que venia a la manifestació va ser amenaçada per un grup de nois joves que li van dir: "Estàs per pegar-te". "Fa 500 anys que vivim això", va lamentar.

Notícies relacionades

En el manifest que van llegir des de la plaça de Sant Jaume, van alertar de l’avenç del "feixisme, el racisme estructural i la violència policial" que s’expandeix cada vegada més a Catalunya i en tot l’Estat. Avisen que als carrers s’estan organitzant "veritables persecucions racistes contra persones migrades", com va passar a Torre Pacheco, un fet que asseguren que no és aïllat.

"És l’execució violenta d’una idea normalitzada i institucionalitzada: que les persones migrants, especialment les musulmanes, no mereixen drets", clamen. Insisteixen que "grups neonazis i terroristes" estan organitzant agressions físiques a través de les xarxes socials, sense conseqüències.