CONSEQÜÈNCIES DEL 27-S eN L'ECONOMIA

Foment diu que perillen inversions a Catalunya

Gay de Montellà calcula que el PIB d'Espanya creixerà el 2,5% aquest any

La patronal assegura que hi ha empreses que tenen un pla b en cas d'independència

El president de Foment del Treball, Gay de Montellà.

El president de Foment del Treball, Gay de Montellà. / FRANCESC CASALS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, assegura que la situació política catalana preocupa l'empresariat, sobretot les mitjanes i grans empreses. Segons el representant dels empresaris, no només perillen possibles inversions, sinó que hi ha grans empreses instal·lades a Catalunya que tenen dissenyat un full de ruta alternatiu davant una eventual declaració d'independència després de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre vinent.

«Les petites i mitjanes empreses no van per aquest camí, però les grans o molt grans tenen o poden tenir un pla alternatiu (en cas que es produeixi la independència)», afirma en una entrevista a Efe l'empresari, que el mes de desembre passat va ser reelegit president de Foment del Treball per a un segon i últim mandat.

Gay de Montellà destaca la preocupació de l'empresariat pel procés sobiranista català i adverteix de les conseqüències negatives que el desafiament independentista pot tenir en l'economia de Catalunya i en la presa de decisions de les empreses. «Ens preocupa que segons el resultat de les futures eleccions del setembre hi hagi decisions d'inversió a Catalunya que quedin bloquejades, en stand by, pel moment polític», subratlla el president de la principal patronal catalana.

A més, el representant de la patronal assegura que l'avançament de les eleccions autonòmiques genera «inestabilitat en els mercats i desconfiança», i demana a l'actual Executiu de CiU que exerceixi «govern i lideratge» fins al dia dels comicis i executi els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2015.

Notícies relacionades

Malgrat les incerteses que genera l'actual escenari polític, Gay de Montellà creu que les economies espanyola i catalana consolidaran la seva recuperació el 2015 i mantindran la dinàmica de creixement el 2016. En aquest sentit, Foment preveu per a aquest any un creixement de l'economia espanyola d'aproximadament el 2,5 % del PIB i estima que Catalunya podria fins i tot superar aquest percentatge, ja que «habitualment sempre guanya unes dècimes la mitjana estatal».

APUJAR SOUS / En l'actual context de recuperació de l'economia, Gay de Montellà considera «molt important» que aquelles empreses o sectors que puguin millorar les condicions salarials ho facin, perquè així ajudaran a reactivar la demanda interna. No obstant, avisa, aquests increments salarials s'han de produir en funció de la situació de cada companyia, destaca el dirigent patronal.