Ultrasion

Quan el microones relleva el fogó

La nova tecnologia d'injectat de plàstic per ultrasò i no per calor, futur de la micropeça

Enric Sirera, amb una de les màquines que injecten plàstic amb ultrasò.

Enric Sirera, amb una de les màquines que injecten plàstic amb ultrasò. / NÚRIA PUENTES

1
Es llegeix en minuts

El responsable d'expansió d'Ultrasion, Enric Sirera, proposa la comparació: «Igual que el microones va suposar un nou concepte d'escalfament culinari enfront de la cuina de fogons, comença a concretar-se una nova tècnica d'injectat de plàstic que no només desplaçarà una gran part del sistema tradicional, sinó que el superarà, perquè és capaç d'elaborar micropeces (s'han de veure amb lupa) impensables fins fa poc temps». I estalvia energia i minves de matèria primera.

Si en la imaginació el rellotge és un exemple clàssic de coordinació de micropeces metàl·liques, les que és capaç de fabricar Ultrasion mereixeran aviat l'atenció de la indústria rellotgera mundial. Igual passa amb l'utillatge de diverses especialitats mèdiques que treballen a la part externa del cos. L'audiòfon cada vegada més petit, la minicàpsula que irriga la retina de l'ull sense danyar la resta, l'injector de 0,2 mil·límetres de diàmetre que necessita el dentista o el recobriment aïllant de les peces d'un telèfon mòbil.

Les màquines capaces de fabricar aquestes peces singulars són les que comença a comercialitzar Ultrasion, després del desenvolupament propiciat per la fundació Ascamm. Té, a més a més, un significat especial: Ascamm és la continuadora de la cultura industrial dels antics matricers de la indústria metal·lúrgica. La seva reorientació de fa uns anys va propiciar la investigació sobre noves tècniques de fosa del plàstic. Disruptives, perquè no són evolució de les conegudes (fondre amb calor i injectar) sinó exploradores de les aplicacions de la tècnica de l'ultrasò.

Sirera subratlla la importància de la convergència de dos coneixements, la injecció del plàstic tradicional i l'ultrasò. Després del domini de les dues tècniques, sorgeix l'oportunitat de la seva comercialització. Primer, millorant les peces conegudes i, segon («la part submergida de l'iceberg»), la creació de noves d'una mida impensable.

Notícies relacionades

El relleu de la investigació d'Ascamm és Ultrasion, l'empresa explotadora de la patent amb la clàssica, renovada i única supervivent dels fabricants de maquinària d'injecció, Mateu i Solé.

En un any han venut una dotzena de màquines a proveïdors de material mèdic, electrònic o mecànica de precisió. La seva facturació (un milió d'euros) encara es veu amb lupa, com els seus productes. L'augment arribarà d'aquí pocs anys. J.-M.U.