PREVISIONS MACROECONÒMIQUES

Lagarde veu beneficis per a l'economia mundial en la caiguda del preu del petroli

La directora de l'FMI preveu un creixement mitjà addicional del 0,8% en la majoria de les economies

La directora gerent de l’FMI, Christine Lagarde, ahir, a Washington.

La directora gerent de l’FMI, Christine Lagarde, ahir, a Washington. / AP/ J. SCOTT APPLEWHITE

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAÍN / NOVA YORK

La caiguda dels preus del petroli, accelerada després de la decisió la setmana passada dels països de l'OPEP de mantenir les quotes de producció, segueix descol·locant les peces del complex puzle geopolític i econòmic mundial. Amb la incertesa davant la nova reconfiguració que s'acosta, no obstant, l'accelerada caiguda de moment, prop del 40% des del juny, representa "bones notícies per a l'economia global", o almenys així ho interpreta la directora executiva del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde.

Notícies relacionades

"Assumint que tinguem una caiguda del 30% (en el preu) és probable que hi hagi un 0,8% addicional (de creixement) en les majoria d'economies avançades perquè són importadores de petroli", va assegurar l'exministra francesa en una conferència, en què va esmentar concretament els EUA, Europa, el Japó i la Xina. La contrapartida i el perill està en els països productors i Lagarde va assegurar que aquestes nacions, de l'Iran a Kuwait o Nigèria, “han de ser vigilades”. El principal problema, no obstant, el pot enfrontar Veneçuela, que treu el 96% dels seus ingressos per exportacions del petroli i on Lagarde anticipa que la situació “pot ser difícil”.

Recessió a Rússia

Menció a part va merèixer també la situació de Rússia, on l'exportació de gas i petroli finança el 50% del pressupost federal i on la caiguda dels preus del cru s'ha combinat amb l'impacte de les sancions econòmiques. Lagarde va dir que el descens és “una amenaça significativa” per a Moscou que “suma a la seva fragilitat i la seva vulnerabilitat”. Ahir el ministeri d'economia rus va revisar a la baixa les seves previsions econòmiques i va canviar el creixement de l'1,2% que feia anar fins ara per al 2015 a una contracció del 0,8% i va vaticinar que caurà en recessió en el primer trimestre de l'any.