CLAUSURA TROBADA DE DIRECTIUS

Fainé defensa l'exportació com a motor de la recuperació

Reconeix que falta «un llarg període de creixement» per corregir l'atur

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO
SEVILLA

Els directius espanyols es van adherir ahir a la tesi de Mariano Rajoy i van assenyalar la necessitat de potenciar l'exportació com a motor de la recuperació de l'economia espanyola en un món globalitzat. I pel president de la Confederació Espanyola de Directius i Executius

(CEDE), Isidro Fainé, s'ha de competir no només en preus, sinó també amb la millora de qualitat de productes i serveis.

«Estem en la prehistòria, tenim un camí per recórrer en exportació», va ressaltar Fainé ahir davant 2.000 directius durant la clausura a Sevilla del congrés anual de la CEDE, en la qual va subratllar que els moments «més foscos» de la crisi han quedat enrere i que la recuperació «està prenent cos sobre una base sòlida» gràcies a l'equilibri del saldo corrent de la balança exterior i l'ajust del dèficit públic. No obstant, va reconèixer que encara serà necessari «un llarg període de creixement per absorbir l'excés de deute acumulat» i, sobretot, corregir l'elevada taxa de desocupació, «el nostre problema principal».

Notícies relacionades

MÉS CRÈDITS / En aquest context de «perspectives immediates positives», el també president de CaixaBank va subratllar que «no hi pot haver cap altre camí que normalitzar la concessió de crèdits» a les empreses. I va apuntar que tant l'ajust fiscal anunciat pel Govern com la continuïtat de les reformes es converteixen, juntament amb la creació de llocs de treball, en les claus per atraure més inversions estrangeres. L'increment de projecció internacional de les empreses ha d'anar d'acord amb el lideratge dels seus directius. O com va resumir Felip VI en la seva intervenció, «la globalització econòmica requereix també la de l'acció directiva»», instant els executius a ser una referència no solament per als seus treballadors sinó també «per al conjunt de la societat» i difondre «amb més eficàcia les bones pràctiques i els millors valors».

En aquest sentit, Fainé va advocar per recuperar una perspectiva moral en la presa de decisions, i va defensar que la cultura i els valors arrelats en una empresa han de guiar qui hi treballa «més que les regles o les instrucciones burocràtiques emanades molts cops sense sentit».