HISTÒRIES MÍNIMES

Truita va, salmó ve

La Piscifactoria Tavascan cria i distribueix peix de riu així com captures del mar

Josefa i Julián van arribar de Còrdova per una oferta d'ocupació en un negoci aliè, al qual donava sentit la força de l'aigua. Ja fa més de tres dècades que es guanyen la vida criant peixos en aigua de rius i llacs del Pirineu.

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
TAVASCAN

Artesa de Segre, a la comarca de la Noguera, és el punt mitjà aproximat en el trajecte entre Barcelona i el poble pallarès de Tavascan. Per això va ser aquell el lloc de trobada acordat pel distribuïdor barceloní de peix i marisc fresc Gran Blau i el productor de truites de la Piscifactoria Tavascan. Cada dijous, a Artesa intercanvien la mercaderia que, dos dies abans, han encarregat els seus respectius clients. Particulars i propietaris de restaurants del Pallars, Sobirà i Jussà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran encomanen lluços, mol·luscos i crustacis que Julià Sillero els entrega a domicili amb les truites que cria i distribueix, fresques o fumades i envasades al buit, a gust de consumidor.

De la mateixa manera, el distribuïdor de Gran Blau recull a Artesa les comandes de truites, ous d'aquest peix de riu pirinenc, o làmines de la seva carn macerada i empaquetada, com si fos salmó de muntanya, i els distribueix en cases i restaurants de Barcelona.

L'intercanvi de productes ha suposat un verdader revulsiu per a un negoci que té el seu origen el 1980, quan Julián Sillero va posar en marxa una petita piscifactoria al poble d'Aineto, a uns dos quilòmetres de Tavascan. Sillero havia arribat a la Ribera de Cardós, amb la seva dona, Josefa Clavero, l'any 1968. Venien des de Còrdova perquè a ell Copisa -executora d'obres per a  Fecsa-li va oferir una feina en la construcció de la central hidroelèctrica de Tavascan.

«En les meves estones lliures, m'agradava anar a pescar», rememora Sillero. De tal manera va agafar afició a l'activitat, que va determinar adequar unes piscines que recollien aigua del barranc del poble i començar a procurar la cria i engreix de truites.

Aquella seria la primera de les dues piscifactories de la família Sillero-Clavero. La van posar en marxa Julián i Josefa l'any 1980. En l'actualitat hi neixen al voltant de 160.000 alevins de truita a l'any, dels ous de peixos que es nodreixen a la piscifactoria de Tavascan, la segona que la família va obrir, el 1982. En aquesta piscifactoria hi ha 16 piscines en què es reparteixen les truites segons tipologia i mida -fario, autòctona de llacs i rius de la zona o arc de sant Martí, de carn blanca o salmonada-.

Un sistema de caigudes d'aigua entre els diferents nivells que separen les piscines contribueix a oxigenar de manera natural l'ecosistema aquàtic, a uns 15º de temperatura, en què creixen les truites.

«El cicle d'una truita, des que neix fins que arriba al pes per ser comercialitzada, entre 200 i 300 grams, dura uns tres anys», explica Julià Sillero, fill de Julián i Josefa, avui al capdavant del negoci familiar de truites. «Des de petit sempre he estat ajudant a la piscifactoria. Fins fa set anys que, quan el meu pare va decidir jubilar-se, vaig optar per deixar la meva feina de fuster i dedicar-me al que durant les vacances sempre havia seguit fent», explica l'actual responsable de la Piscifactoria Tavascan.

Clients hostalers

El principal client de l'empresa és l'hostaleria del Pallars Sobirà i les comarques veïnes, i per això l'absència de turistes a la zona frena el negoci. «Si a l'estiu tenim 50 clients, entre el setembre i Nadal en queden amb prou feines 15. Aquest any, sense el pont de la Mercè, ni el de l'octubre ni el de Tots Sants, encara pitjor. Hi ha molts restaurants tancats fins per Nadal», informa Julià.

Per això, quan la firma distribuïdora Gran Blau li va oferir ser repartidor de peix fresc a la zona on ja entregava, a domicili, les seves truites, el Julià ho va tenir totalment clar. «Era la manera d'activar el negoci tot l'any», apunta.

Notícies relacionades

A més a més de la truita fresca i els seus ous, amb unes vendes del voltant de les 40.000 unitats a l'any, i possibilitat -com a atractiu turístic- de pescar-se-la a la piscina un mateix, la companyia elabora també truita fumada.

«Aviat traurem al mercat paté de truita», avança el productor pallarès, que té nous projectes en perspectiva. El peix fresc que més li demanen els seus clients de la muntanya és «sobretot, lluç i salmó, però també sípia i pop, mol·luscos i crustacis, que Gran Blau obté a Mercabarna», explica el truiter i distribuïdor, que cada dijous reparteix tot el producte casa per casa.