Intangibles

El BCE ha de canviar

2
Es llegeix en minuts
Eduardo Martínez Abascal
Eduardo Martínez Abascal

Professor de l'IESE

ver +

El BCE ha rebaixat el tipus d'interès oficial del 0,15% (és a dir, res) al 0,05% (també res). ¿Hi ha diferència entre el 0,15% i el 0,05%? No. Ningú demanarà crèdit ni ningú el donarà perquè li surti 0,10 punts més barat. Si no em compro una casa no és perquè el tipus d'interès sigui alt, sinó perquè no em donen la hipoteca.

La baixada de tipus no funcionarà. Ja es va fer en anys anteriors i no va passar res. Segons Draghi: «Veiem un debilitament de l'economia a la zona euro, incloent-hi el país o països que no l'havien experimentat fins ara». Ho va dir el 8 de juliol del 2012, quan va abaixar els tipus de l'1% al 0,75%... i no va passar res.

Des de la crisi del 2008-2009 l'economia dels EUA ha crescut el 2,2% anual (2010-2013), cosa que està molt bé; la del Japó l'1,8% i això que al Japó se'l donava per mort. En canvi, la UE a penes ha crescut (només el 0,8% anual) i la zona euro encara pitjor, el 0,6%, és a dir res de res. I les dades del 2014 són encara pitjors, 0% i amb tendència a la baixa. El malalt no es mor, però segueix convalescent i al llit.

¿I quina és l'explicació? Alguns citaran la falta de «reformes estructurals», tan de moda, i que no sé gaire bé quines són. Crec que l'explicació és senzilla: tant als EUA com al Japó, el govern i el banc central actuen amb decisió a favor de l'economia i a Europa no.

L'economia només s'arregla des de l'esfera privada i des de l'esfera pública. I en aquesta només hi ha dues institucions: govern i banc emissor. Si aquests no fan res o fan molt poca cosa i tard, estàs perdut i la recessió et durarà molts anys.

Això és el mateix que li passa a un malalt. Pots deixar que es vagi recuperant ell sol, a base de descans, farinetes... o li dónes un tractament de xoc fort si la situació és greu. Sense medicaments el malalt es pot recuperar, però estarà mesos postrat, fins i tot amb risc de morir. Sembla que el govern europeu i el BCE volen que l'economia de cada país s'arregli sola. Les seves paraules «que es corregeixin els desequilibris» són una altra expressió que no entenc.

És com si el metge donés el diagnòstic però es negués a donar el tractament i ens digués que estem malalts per culpa nostra i que a poc a poc ens hem de curar pels nostres propis mitjans (i això sí, li hem pagat la consulta).

Notícies relacionades

Canviar la llei

Uns em diran que la missió del BCE és exclusivament vetllar per l'estabilitat monetària (control de la inflació) i que el creixement econòmic no entra dins de les seves obligacions, com passa amb els bancs centrals dels EUA, el Regne Unit o el Japó. Doncs molt fàcil: senyors del Parlament Europeu, canviïn la missió del BCE, tan senzill com això. No més excuses. La zona euro no va bé des de fa anys i això afecta milions de persones. Que les autoritats europees es posin les piles o d'una altra manera no es queixin de la desafecció dels ciutadans.