Almunia alerta del risc que el populisme contamini el Parlament Europeu

El vicepresident de la Comissió Europea considera imprescindible invertir en infraestructures supranacionals per estimular el creixement

El president i el vicepresident del Cercle d’Economia, Antón Costas i Artur Carulla, conversen amb el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia (centre), en les jornades de Sitges, aquest dissabte.

El president i el vicepresident del Cercle d’Economia, Antón Costas i Artur Carulla, conversen amb el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia (centre), en les jornades de Sitges, aquest dissabte. / Susanna Sáez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / OLGA GRAU / Sitges

El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, ha alertat del risc que el discurs de les forces populistes i antieuropeistes "contamini"  el de la resta dels grups polítics. Segons la seva opinió, el resultat de les eleccions europees de diumenge passat van ser preocupants "i en alguns països molt preocupants". 

Almunia, que ha participat en una taula rodona en l'última jornada de la XXX Reunió Cercle d'Economia a Sitges, s'ha mostrat esperançat que una participació més elevada en les eleccions nacionals frenarà l'expansió de les forces populistes. En tot cas, ha advertit del risc que el discurs d'aquestes forces, encara que no tinguin la majoria parlamentària europea, arribi a les polítiques nacionals i creï una mena d'"ona expansiva".

El mandatari europeu ha culpat els partits de generar desafecció dels ciutadans respecte a les institucions europees. "Fins i tot els partits centrals han sucumbit a la temptació de disparar sobre el pianista per esgarrapar uns vots. Haurien d'explicar que moltes decisions adoptades per Brussel·les són adoptades per ells mateixos", ha dit.

Notícies relacionades

Per ell, s'ha de reforçar l'acció exterior de la Unió Europea. I ha posat com a exemple la crisi d'Ucraïna per recordar la necessitat d'un mercat energètic únic sense el qual "pagarem uns preus més alts, es registraran problemes seriosos de seguretat energètica" i serà difícil "seguir treballant en la lluita contra el canvi climàtic".

El vicepresident de la Comissió ha assegurat que s'ha de potenciar la inversió en infraestructures supranacionals físiques, energètiques i de telecomunicacions perquè la crisi "només es resoldrà amb creixement". En tot cas, cal resoldre la qüestió de l'actual superàvit exterior que no s'inverteix en la zona euro. "Si no es resol aquesta qüestió, no veig d'on vindrà la capacitat d'inversió per al creixement que necessitem", ha dit.