JON MATONIS Director executiu de la Bitcoin Foundation

«El bitcoin segueix sent només una moneda experimental»

Jon Matonis, ahir, al Mobile World Congress.

Jon Matonis, ahir, al Mobile World Congress. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Bitcoin: moneda de bits, en anglès. Aquesta paraula, a poc a poc, comença a fer-se un lloc en el món digital: una moneda que no existeix físicament, que no té un país o un banc central al darrere i l'emissió de la qual és portada a terme de forma col·lectiva per la xarxa (a través de soft­ware en ordinadors). Ja es pot fer servir per pagar en alguns comerços on line i físics, però la seva intensa fluctuació la fa ser objecte de l'especulació. A més, dimecres una de les principals plataformes d'intercanvi de bitcoins, MtGox, va tancar atrapant milers de persones. Jon Matonis va anar al Mobile World Congress a explicar el seu projecte.

-¿Què és un bitcoin en paraules simples?

-Bitcoin no és una cosa que tu envies o reps. Això és només una terminologia que fem servir per intentar explicar-ho, perquè en realitat només és un protocol de transferència de valor. Bitcoin és una commodity digital, una moneda que no té un govern o un banc central al darrere. Bitcoin té funcions de moneda, però en realitat el que es transfereix o s'envia no és una cosa física, sinó que s'envia la possessió de la moneda. Calculem que un milió de persones ja la fan servir.

-Està sent usada per especular.

-Bitcoin segueix sent només una moneda experimental. Al darrere hi ha un protocol de software encara experimental, estem en la versió 0.8. Hem de ser tractats com a tal, un experiment. Encara ens queda un any de desenvolupament. Si algun usuari fa alguna cosa amb la seva cartera digital, ho ha de fer sabent que és un experiment, no ha d'arriscar més del que pot perdre.

-Fa dos dies, una de les principals plataformes d'intercanvi de bitcoins, MtGox, va tancar atrapant milers d'usuaris...

-Era només un dels actors de l'ecosistema, encara que fos un dels més grans. Però no era un reflex del protocol ni de la idea de Bitcoin, sinó només d'una empresa relacionada. Crec que el mercat respondrà favorablement a la seva desaparició, i en tan sols 24 hores hem vist que el valor ha rebotat dels 400 als 600 dòlars. Sí, és una catàstrofe per a qui tenia els seus diners allà, és clar. Però el missatge que hem d'aprendre és que no hem de deixar els bitcoins en una tercera empresa de canvi com aquella, perquè els bitcoins no són per a això, no els hem de tractar com si fos un producte en un banc. La idea és que la gent tingui els seus propis bitcoins a la seva cartera, que sigui el seu propi banc. Si la gent els deixa a MtGox o similars significa que comporta riscos. Altres plataformes podrien caure si no controlen els seus procediments interns.

-¿El bitcoin és millor que les monedes tradicionals?

-Des del punt de vista dels comerciants, es poden usar bitcoins en 60 països més dels que es pot usar Visa o Mastercard. A més, la seva transacció és immediata. Des del punt de vista del consumidor, hi ha privacitat absoluta a l'hora de fer transaccions, es pot enviar a qualsevol país amb qualsevol moneda, sense restriccions... La volatilitat del preu ara és dramàtica, perquè el bitcoin està intentant trobar el seu lloc en el mercat, i alhora patim la pressió d'alguns governs, però malgrat tot està anant bastant bé. De fet, som la primera moneda virtual que sobrepassa un valor de mercat de 10.000 milions de dòlars. Creiem que en tres anys serà estable.

Notícies relacionades

-¿Es podrà fer servir per pagar a les botigues?

-Cada vegada més comerços on line la integren. La plataforma de pagament Bitpay, utilitzada per milers de botigues físiques, ja l'accepta. Cada vegada la usaran més botigues perquè només es necessita una app en un mòbil per rebre pagaments en bitcoins.