INFRAESTRUCTURES

Sacyr, en màxims de dos anys en borsa, a l'expectativa d'un acord amb el Canal de Panamà

La companyia ha tancat la sessió borsària d'aquest dilluns a 4,083 euros per acció i es manté així en el seu preu màxim des de finals del 2011

2
Es llegeix en minuts

Sacyr ha tancat la sessió de borsa d'aquest dilluns a 4,083 euros per acció i es manté així en el seu preu màxim des de finals del 2011, mentre culmina el termini que l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) va fixar per tancar el principi d'acord aconseguit amb el consorci liderat per la constructora per reprendre les obres d'ampliació d'aquesta infraestructura.

La companyia va pujar un lleu 0,07% en la jornada borsària d'aquest dilluns, en què va mantenir la cota dels 4 euros per títol que va recuperar just la setmana passada. Sacyr, que durant la cotització va arribar fins i tot a acostar-se als 4,2 euros per títol, acumula una revalorització del 8,5%. L'Autoritat del Canal i el grup Unidos por el Canal, encarregat de les obres d'ampliació, segueixen negociant mentre demà, dimarts, s'acaba el termini d'una setmana que l'organisme gestor va fixar per ratificar un acord que permeti reprendre les obres del projecte, paralitzades des del dia 5 de febrer.

El principi d'acord que va revelar l'ACP gira al voltant de la proposta plantejada per Zurich, l'asseguradora del projecte d'ampliació. El pla passa per convertir la garantia de 400 milions de dòlars (uns 292 milions d'euros) que va donar a l'obra en un préstec per finançar la seva continuació.

A més, contempla una aportació de finançament de 100 milions de dòlars (uns 73 milions d'euros) tant per part del consorci com de l'Autoritat, i que aquesta a més allargui els terminis a les constructores per tornar els avançaments de 784 milions de dòlars (uns 572 milions d'euros) ja abonats.

Segons va detallar l'administrador del Canal, el pacte va quedar pendent de tancar "diversos aspectes" i que Zurich s'hi sumés. En aquest sentit, en fonts de Zurich van assegurar que la firma es troba "còmoda" amb el seu actual nivell d'"exposició" en el projecte, "limitada" pels mecanismes de reassegurança i la seva "tolerància al risc", si bé van assegurar seguir en converses.

Notícies relacionades

El grup de constructores contractistes de l'obra, integrat per Sacyr, la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la local Cusa, no s'ha manifestat després de transcendir el principi d'acord.

Per la seva part, el Govern de Panamà va manifestar aquest divendres que ha reiterat la seva confiança en el fet que s'aconsegueixi l'acord final, però va reiterar que el país culminarà les obres amb el consorci o amb els mitjans propis de l'Autoritat del Canal.