NOUS SEGMENTS DEL TURISME

El negoci espacial català

Els viatges a l'espai es comercialitzen a Catalunya amb vista a ser una realitat a partir de finals d'any

Les empreses que venen els vols guanyen diners amb altres activitats

López-Urdiales, en el globus que fabrica Zero2infinity.

López-Urdiales, en el globus que fabrica Zero2infinity. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

El primer turista espacial, el nord-americà Dennis Tito, va pagar 20 milions de dòlars per estar gairebé una setmana a l'Estació Espacial Internacional (ISS) el 2001. Molt poques persones el van seguir, no per falta de ganes, sinó de diners. Però la situació està canviant. Empreses com Virgin Galactic preparen viatges a l'espai per un preu cent vegades més baix. Prou per convertir-se en un prometedor negoci, en què ja treballen companyies catalanes.

Si el preu s'ha rebaixat és perquè els primers vols comercials a la ISS eren orbitals (realitzaven almenys una òrbita terrestre), mentre que els que preparen empreses com la de Richard Brandson són suborbitals, pugen a més de 100 quilòmetres d'altura -des d'on es veu la curvatura de la Terra- s'hi estan uns minuts i baixen. De moment, s'han fet proves, però ningú ha pogut viatjar amb aquesta modalitat. Les empreses confien que entre finals d'aquest any i el 2015 comencin els primers vols suborbitals comercials. Ja hi ha qui té plaça reservada.

La primera dona espanyola que anirà a l'espai amb Virgin Galactic és Ana Bru, directora de l'agència de viatges Bru&Bru, elegida per l'aerolínia el 2007 per vendre els seus vols a Espanya i Andorra. Bru&Bru, de Barcelona, està especialitzada en viatges de luxe i el turisme espacial és una oferta més del seu catàleg, informa Rebecca Bosch Bassat.

Unes 670 persones al món (entre ells, famosos com l'actor Ashton Kutcher) han reservat bitllet amb Virgin Galactic, per uns 185.000 euros. Els viatges s'anuncien des de fa anys, però el calendari s'ha anat endarrerint. «No es tracta d'una carrera per conquistar l'espai, la principal premissa és la seguretat», assenyala Bru.

També l'agència on line Destinia, amb seu a Madrid, ven viatges suborbitals, en el seu cas de Space Adventures. No obstant, encara no té clients. Tenen més èxit experiències com les de gravetat zero, que costen uns 4.200 euros.

No tots els agents espacials provenen del sector turístic. La catalana Alibor, per exemple, és una joieria. És una de les últimes a entrar en el negoci espacial i ho fa de la mà del fabricant de rellotges Luminox, al seu torn soci de l'holandesa Space Expedition Corporation (SXC). «La nostra motivació és vendre productes singulars, per això vam entrar en la venda espacial», explica Juan Altimiras, director general d'Alibor. De fet, el client potencial d'un vol suborbital té un perfil similar al que compra rellotges de luxe. «Una cosa retroalimenta l'altra», diu Altimiras, que espera captar de set a 10 turistes en un any.

Els vols suborbitals d'SXC costen uns 74.000 euros i ja s'hi han apuntat famosos com el cantant Bob Geldof. Les naus són més petites que les de Virgin, amb una plaça. A l'abril i el maig n'hi haurà una rèplica a L'Illa Diagonal.

Notícies relacionades

Zero2infinity és un altre dels noms a tenir en compte. A diferència de la resta, aquesta companyia de Cerdanyola del Vallès fabrica els aparells: són uns globus que pugen a 36 quilòmetres d'altura. «Per veure el planeta blau, no cal ascendir més. La manera de pujar és el menys important, el que compta és que sigui segur», explica José Mariano López-Urdiales, enginyer aeronàutic i fundador de Zero2infinity. En globus, afegeix, es pot estar dues hores a l'espai i no només uns minuts. El viatge costa 110.000 euros i ja tenen clients amb bitllet.

Aquesta companyia ha fet vols no tripulats, amb usos científics i publicitaris. «Facturem per alguns, però el negoci gran estarà en el turisme. Ens estem preparant per a quan sigui  massiu», afegeix López-Urdiales.