Sense acord després de la primera reunió sobre les obres del canal de Panamà

Les parts es donen temps fins dilluns per estudiar la proposta de Zurich

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Madrid

La reunió entre l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP), l'asseguradora Zurich i el consorci Grupo Unidos por el Canal (GUPC) sobre la crisi en l'ampliació de la via aquàtica ha acabat aquesta matinada sense acord, encara que amb el compromís de totes les parts de seguir negociant una solució, probablement dilluns.

Aquestes primeres converses s'han centrat en la proposta feta per l'asseguradora Zurich, que ha plantejat algunes solucions a la crisi de fons que té el grup constructor.

Els integrants de GUPC --representat entre altres per l'espanyol José Manuel Loureda, de Sacyr, i l'italià Paolo Möder, coordinador de la junta directiva-- han assegurat que estan satisfets pel manteniment de les converses.

L'administrador de l'ACP, Jorge Luis Quijano, s'ha mostrat optimista respecte al paper actiu que està tenint la firma d'assegurances, i ha demanat "una quantitat enorme d'informació", que encara no ha rebut, de manera que "se li ha de donar temps". “Possiblement dilluns ens tornarem a reunir, demà segur que no", ha afegit Quijano.

L'ACP manté la seva proposta de solució a la crisi, que passa per l'avançament de 100 milions de dòlars, una mora de dos mesos a la devolució d'un avançament previ de 83 milions de dòlars atorgat al GUPC, i que aquest aportin 100 milions de dòlars més. "Tot dins del contracte", ha reafirmat Quijano, que ha reconegut que el consorci manté la seva reclamació de "sumes astronòmiques fora del contracte", cosa que "ja no es pot finançar" per aquesta raó.

Ha emfatitzat que GUPC manté reduït el ritme de treball a entre un 27 % i un 30 % d'activitat, fet que és una raó que "es pot considerar una de les causes per rescindir el contracte". "Ells tenen un programa que no han seguit ni al desembre ni al gener", ha afegit. "Nosaltres tenim molta tolerància", ha respost a propòsit de l'amenaça de parar les obres.

PROPOSTA

Entre les seves propostes, l'asseguradora planteja aconseguir finançament extern per costejar la continuïtat de l'obra oferint com a garantia la mateixa assegurança de l'obra. A més, planteja eximir el consorci de tornar a l'Autoritat del Canal els avançaments rebuts fins que no es resolguin els arbitratges plantejats sobre els sobrecostos del projecte, segons han informat a Europa Press fonts pròximes a la negociació.

Notícies relacionades

Els avançaments que el consorci ja ha rebut i que hauria d'anar tornant en els pròxims mesos pugen a 780 milions de dòlars (uns 573 milions d'euros).

En virtut de la proposta de Zurich, les constructores no haurien de tornar aquests avanços fins que no es resolguessin els processos d'arbitratge internacional oberts sobre les reclamacions per sobrecostos que ha plantejat a l'ACP, que pugen a un total de 1.200 milions d'euros.