CONFLICTE

L'ACP va arribar a un preacord amb les constructores del canal al desembre que no es va complir

L'autoritat del canal reconeixia que el pressupost de les obres es podia incrementar per les reclamacions del GUPC

2
Es llegeix en minuts

El Grup Units pel Canal (GUPC) i l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) van arribar al desembre a un principi d'acord, que finalment no es va concretar, que incloïa nous desemborsaments per part de l'administració de la via aquàtica perquè el consorci pogués acabar l'obra. 

L'ACP finalment no va firmar el preacord suposadament establert en una reunió celebrada "el 21 de desembre davant mediadors de Zurich", la firma que té assegurat el projecte fins per 600 milions de dòlars segons dades panamenyes.

"El document, acordat entre les dues parts el dia 21 de desembre davant l'asseguradora, havia de ser firmat abans del dia 28 del mateix mes, cosa que l'ACP no va arribar a fer mai", segons la font.

El GUPC, que lideren l'empresa espanyola Sacyr i la italiana Salini Impregilo, va enviar el 30 de desembre passat una carta a l'ACP en què plantejava la suspensió de les obres en 21 dies perquè no podia suportar "sobrecostos", que va xifrar en més de 1.600 milions de dòlars.

En el principi d'acord, l'ACP i el consorci "afirmaven que la solució més convenient i ràpida per acabar" la construcció del tercer joc de rescloses era que el GUPC seguís amb el projecte. L'ACP reconeixia "que la suma per acabar l'obra es podria incrementar prenent com a base les reclamacions del GUPC pels imprevistos trobats en l'obra", afegeix.

Incapacitat de decidir

També hi ha hagut "incapacitat" de la Junta de Resolució de Conflictes (DAB, per les seves sigles en anglès) per prendre decisions "a temps" donada la "complexitat" de les reclamacions econòmiques del contractista. La DAB i un tribunal internacional a Miami (Estats Units) són les instàncies superiors previstes en el contracte per processar reclamacions econòmiques que l'ACP no reconegui.

"Com a solució, el document (de preacord) destacava que l'ACP avançaria diners al consorci, que estaria assegurat pel valor de les reclamacions pendents de resolució i s'ajustaria en funció de les decisions del DAB". "És a dir, el consorci no rebria diners fora de contracte sinó només un avançament que li permetés seguir amb l'obra. Al seu torn, el GUPC es comprometia a acceptar el pla de l'ACP per a l'entrega de la resta del projecte", d'acord amb el document, titulat 'El marc de resolució per a la finalització del canal'.

El GUPC es va adjudicar el 2009 el contracte de disseny i construcció del tercer joc de rescloses del canal de Panamà al presentar una oferta de 3.118 milions de dòlars, per sota del preu màxim establert per l'ACP de 3.481 milions de dòlars.

Notícies relacionades

L'ACP ha dit que la reclamació de més 1.600 milions de dòlars no està prou sustentada, i ha exigit al consorci que la tramiti a través dels canals de resolució de conflictes previstos en el contracte.

Les parts mantenen negociacions des del dia 7 de gener i han plantejat les seves propostes econòmiques. L'ACP va proposar un desemborsament conjunt de 200 milions de dòlars i la moratòria de dos mesos en el pagament d'un avançament de 83 milions de dòlars atorgat al GUPC. El consorci va plantejar que l'ACP aportés 400 milions de dòlars, i el GUPC, 100 més, mentre que Impregilo va difondre a través dels mitjans una proposta que implicava que l'Autoritat desemborsés entre 500 i 1.000 milions de dòlars.