CONFLICTE

Brussel·les s'atribueix el mèrit que segueixin les obres del canal de Panamà

La Comissió Europea busca una solució al conflicte amb la participació del BEI a petició de les tres constructores

Grues a les obres del canal de Panamà, la setmana passada.

Grues a les obres del canal de Panamà, la setmana passada. / CARLOS JASSO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

La Comissió Europea s'ha atribuït el mèrit que el consorci liderat per Sacyr no hagi interromput aquest dilluns les obres d'ampliació del Canal de Panamà com havia amenaçat inicialment gràcies a la mediació empresa pel comissari d'Indústria, Antonio Tajani. La mediació de l'Executiu comunitari va ser sol·licitada per les tres empreses constructores espanyola (Sacyr), italiana (Salini Impregilo) i la belga (Jan de Nuly) que formen el consorci Unidos por el Canal (GUPC) davant la falta d'acord amb el Govern de Panamà per resoldre el problema dels sobrecostos de construcció de la infraestructura, ha explicat el portaveu comunitari.

 

Tajani està buscant "una solució raonable" per a tothom amb una possible participació del Banc Europeu d'Inversions (BEI), ja ha iniciat els contactes amb els governs europeus de les tres constructores i té previst mantenir els primers contactes amb les autoritats panamenyes ben aviat, ha precisat el portaveu de la Comissió Europea. "El Canal de Panamà és molt important per a tothom, per a Panamà i per a Europa. Per això intentarem treballar i convocar a tothom per solucionar el problema", ha destacat el mateix Tajani en declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya.

 

El comissari Tajani va posar com a condició per acceptar la mediació que les obres d'ampliació del canal de Panamà que havien de prosseguir fins que es trobés una solució satisfactòria al contenciós, ha afegit el portaveu comunitari. Per això, les tres companyies constructores han acceptat aixecar l'ultimàtum que havien formulat a les autoritats panamenyes i han continuat aquest dilluns amb els treballs, ha assenyalat el citat portaveu.

Solució financera

El ministre d'Afers Socials i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha matisat aquest dilluns que la Comissió Europea no tindrà un paper de "mediador" en el conflicte obert sobre els costos de les obres d'ampliació del Canal de Panamà --perquè aquest feina correspon a “l'arbitratge”--, sinó que el seu objectiu és contribuir a trobar una "solució financera" que permeti a les empreses acabar amb el projecte "en el termini previst".

"El que la Comissió s'està plantejant i això probablement és el més important, és buscar una fórmula, una solució financera, perquè les empreses resolguin el problema de liquiditat immediat en què estan immerses i l'obra pugui continuar al ritme previst", ha declarat Margallo a la premsa a Brussel·les, on participa en un consell de ministres europeus d'Exteriors.

El cap de la diplomàcia espanyola ha considerat que "s'ha entès malament" l'anunci d'aquest diumenge de l'Executiu comunitari d'intervenir en el conflicte, que afecta fins i tot el consorci d'empreses europees del sector de la construcció: l'espanyola (Sacyr), la italiana (Salini Impregilo) i una de belga.

Notícies relacionades

L'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) havia rebutjat la mediació de la Comissió Europea en el conflicte sobre els costos de les obres d'ampliació del projecte, segons el diari 'Panamá América'. Fonts de l'organisme van indicar que no reconeixen la mediació de la Comissió Europea i van recalcar que "la solució al conflicte s'ha de donar dins dels mecanismes que indica el contracte firmat".

Contrària al tractat

L'ACP ha precisat avui, a més, que la suspensió anunciada pel GUPC "és contrària al contracte del tercer joc de rescloses". Ha advertit, així mateix, que "és invàlida, no té fonament i va en contra del contracte per a la construcció". Els responsables del canal defensen que la reivindicació del GUPC es basa en l'aplicació equivocada d'una clàusula del contracte --citada pel consorci per advertir la suspensió--, ja que aquesta clàusula s'aplica quan l'ocupador, és a dir, l'ACP, incorre en un impagament dels comptes que està obligada a pagar al contractista mensualment. "Això no ha passat, per tant aquesta notificació  no és sustentable per a la suspensió de les obres", assenyala l'ACP, i afegeix que paga habitualment dins dels primers 15 dies següents a la presentació de la factura, encara que té fins a 56 dies per fer-ho segons el contracte.