Els xinesos que fan l'Iphone van arribar a treballar set setmanes seguides sense cap festa el 2013

Les tres fàbriques del proveïdor d'Apple Foxconn apliquen jornades laborals per sobre del que marca la llei, segons la Fair Labor Associa

2
Es llegeix en minuts

Malgrat les denúncies internacionals, el proveïdor xinès d'Apple Foxconn segueix sense millorar ostensiblement els drets laborals dels seus treballadors. A pesar de les promeses de millora, la Fair Labor Association (FLA), encarregada per la mateixa Apple de posar remei a les violacions dels drets en el seu proveïdor ha constatat que la situació no s'ha esmenat en un dels capítols bàsics, la jornada laboral.

L'informe assegura que els esforços continuen en la línia de millorar la situació dels treballadors que fabriquen entre altres productes els coneguts Iphone i Ipad. Després de 15 mesos des de les primeres denúncies, que van causar a més una alarmant onada de suïcidis entre els treballadors de les plantes de Foxconn, la situació dels 170.000 treballadors d'aquest proveïdor ha millorat només tímidament.

Les millores segueixen sense produir-se en el respecte de les hores de treball. Les tres factories segueixen sense complir la normativa laboral xinesa en aquest àmbit. La FLA insta Apple a intervenir en l'assumpte.

Lluny dels estàndards europeus

Les condicions laborals a la Xina segueixen lluny dels estàndards europeus. L'objectiu de les autoritats laborals de Foxconn era incorporar el límit legal de 36 hores extres al mes i un màxim de tres hores extres al dia. Els treballadors de les plantes de Guanlan, Chengdu i Longhua van ser informats de la legalitat existent en aquest sentit, però el grau de compliment ha estat difícil de supervisar i menys d'aplicar.

Fora de la llei (xinesa)

Totes les factories d'Apple-Foxconn van aplicar jornades laborals il·legals l'any passat. Els responsables de l'auditoria sí que han confirmat que "els treballadors de Longhua i Chengdu no van treballar més de 60 hores setmanals entre març i octubre del 2013".

Set setmanes sense festa

En el cas de la planta de Guanlan sí que reconeixen que es van superar les 60 hores a la setmana durant almenys set setmanes, en què més d'un terç de la plantilla no va poder tenir ni un dia de festa.

Contradicció comercial

Notícies relacionades

Tot i tenir una força laboral a la Xina hiperexplotada, els productes d'Apple segueixen mantenint-se des d'un punt de vista comercial entre els més elitistes. La firma recolza a més terminis d'obsolescència programada curts, com a mostra de l'abandonament del suport de nou 'software' per a equips amb pocs anys com l'Ipad 1, per exemple.

Competència

Els defensors de la companyia sempre argumenten que les plataformes obertes com Android estan recolzades per fabricants que respecten encara menys els drets laborals. En qualsevol cas segueixen les assignatures pendents a la Xina per a tota la indústria.