Sacyr va rebre de forma irregular un aval públic de 160 milions per al canal de Panamà

Dur informe del Tribunal de Comptes, que retreu que el contracte no tingués data i estigués en anglès

Manuel Manrique, president de Sacyr, escolta la ministra espanyola de Foment, Ana Pastor (d’esquena), aquest dilluns al matí a Panamà

Manuel Manrique, president de Sacyr, escolta la ministra espanyola de Foment, Ana Pastor (d’esquena), aquest dilluns al matí a Panamà / REUTERS / CARLOS JASSO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
EFE / Madrid

El Tribunal de Comptes posa en qüestió en un informe el "respecte al marc legal contractual" d'un aval de prop de 160 milions d'euros que va atorgar la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació (CESCE) el 2009 a Sacyr en el marc del concurs per optar a les obres del canal de Panamà.

El CESCE i la constructora espanyola van acordar que aquesta reemborsaria l'import de la indemnització en cas que arribés a produir-se el pagament d'aquesta.

Així consta en un informe del Tribunal de Comptes sobre l'actuació d'aquest organisme el 2009, aprovat el 27 de juny del 2013, i remès poc després al Congrés dels Diputats.

Conciliar criteris

L'òrgan fiscalitzador diu que no retreu les condicions en què es va pactar l'operació i admet que el CESCE ha de prestar el suport necessari a les empreses exportadores espanyoles.

No obstant, adverteix que s'han de conciliar al màxim els criteris d'oportunitat i el "respecte al marc legal contractual" que ha d'aplicar-se a totes les operacions per preservar el principi de seguretat jurídica, sobretot, tenint en compte la naturalesa jurídica pública del CESCE.

Falta d'iniciativa

Al respecte destaca la "falta d'iniciativa" per part del CESCE per sol·licitar al Ministeri d'Economia i Hisenda --llavors dirigit per Elena Salgado-- l'aprovació, mitjançant ordre ministerial, de la normativa que emparés les "peculiaritats" de l'operació.

Tampoc hi consta, afegeixen, que s'abordés de manera expressa el tema de la necessitat d'apartar-se parcialment de les condicions generals.

Així mateix troben a faltar que els documents denominats 'Indemnity Obligation' --en virtut dels quals CESCE assumeix obligacions davant l'assegurat-- estiguin traduïts al castellà, i critiquen també que no tinguin data de datació.

Dues pòlisses, una operació

L'òrgan fiscalitzador analitza, sense esmentar expressament, dues pòlisses "que pertanyen totes dues a la mateixa operació d'exportació" i que corresponien a una mateixa obra d'infraestructures que es va licitar per 5.250 milions de dòlars (uns 4.032 milions d'euros).

Per aquesta quantitat es va adjudicar el contracte el consorci que construeix l'ampliació del Canal de Panamà, GUPC --integrat per Sacyr, la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA-- i que ara està en risc de paralització.

Reintegrament de fiances

Notícies relacionades

Cada una d'aquestes companyies va sol·licitar a l'agència de crèdit a l'exportació del seu respectiu país la cobertura del risc derivat del reintegrament de les fiances, en cas que les mateixes resultessin executades a conseqüència d'incompliments de l'empresa exportadora.

En el cas espanyol, el CESCE va emetre tres cartes de crèdit amb un import màxim d'indemnització de 216 milions de dòlars (uns 158 milions d'euros al canvi actual), cosa que suposava el 43 % de l'import total assegurat.